Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
The Magnets. Boven: Willem Kater, Jaap Spruyt, Frank Kwaaitaal. Onder Sicco de Jong, Ben van der Berg.
The Magnets. Boven: Willem Kater, Jaap Spruyt, Frank Kwaaitaal. Onder Sicco de Jong, Ben van der Berg. (Foto: aangeleverd)

Een van de bekendste marsen al vele jaren bekend en ook in deze eeuw regelmatig door de Marinierskapel uitgevoerd, de Defileermars, kwam op naam van dirigent, componist Adrianus Leonardus Hazebroek (1867-1955). Als kapelmeester bij de Stafmuziek van de Koninklijke Marine in Den Helder -de voorloper van de Marinierskapel der Koninklijke Marine- had hij een flink aantal jaren in Den Helder doorgebracht. Onder zijn leiding werd het -toen nog symfonieorkest- flink uitgebreid. Van zijn hand verschenen beroemde muzikale werken. Over het leven en werk van Hazebroek zijn veel notities bewaard gebleven. Een treinreis naar Bergen op Zoom was nodig een interview over Adrianus Hazebroek middels een nabestaand familielid en gebruikmaking van bijbehorend muziek vast te leggen. De Adelborst-, Michiel Adriaanzoon De Ruytermars en de Feestcantate zijn daarbij op plaat verschenen. De Defileermars werd later opnieuw door de Marinierskapel vastgelegd.

Ship on the beach

Ook in het eerste uur een gesprek over het restaurant ´Ship on the Beach´ dat hier op het strand jarenlang een trekpleister is geweest.

In het tweede uur staan twee onderwerpen uit voorjaar 1966 op de rol. In de sporthal aan de Sportlaan jaar werd een beatfestijn gehouden waarvan de opbrengst ten goede kwam aan een gemeentelijk zwembad. De Helderse beatband ´The Magnets´ trad voor die gelegenheid belangeloos op. Deze band bestond uit Sikko de Jong, Jaap Spruyt, Ben van der Berg, Frank Kwaaitaal en Willem Kater. Laatstgenoemde haalt herinneringen op.

Voorjaar 1966 promoveerde P.W.F. Louwrier tot doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen. Deze zoon van een hoofdonderwijzer doorliep het gemeentelijk lyceum en begon de studie scheikunde. Zijn proefschrift rondde hij in mei 1966 af. Marinus Vermooten zocht Louwrier op in zijn woonplaats Castricum.

Uitzending zondag 18 juli van 12.05 tot 15.00 uur.