Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Helderse deelnemers en begeleiding tijdens tussenstop autopedtocht Den Haag-Den Helder.
Helderse deelnemers en begeleiding tijdens tussenstop autopedtocht Den Haag-Den Helder. (Foto: aangeleverd)

De traditionele tabaksspeciaalzaken maken zware tijden door. Voortdurende accijnsverhogingen op tabak, de antirook reclame doen veel winkeliers in deze branche de das om. Ook in Den Helder is het klantenbestand aanzienlijk teruggelopen. Tabaksspeciaalzaken in de Helderse binnenstad zijn definitief verdwenen nu ook Van der Rol in de Beatrixstraat definitief haar deuren sloot. In het eerste uur de tabakszaak van Henk Mesker, sinds de jaren twintig tot de opheffing in 1964, een begrip in de Spoorstraat. Niet in het minst door de 18 automaten die Mesker liet plaatsen zodat men ook na sluitingstijd hier terecht kon. Op zondagmiddagen verzamelden veel voetballiefhebbers voor de etalage waar Mesker de landelijke voetbaluitslagen ophing. En gelijktijdig zijn winkel een paar uur extra openstelde zodat menigeen met een rokertje huiswaarts keerde. 

 Begin augustus 1981 gingen vijf steppende jongeren en een fietser t.w. Piet Raven, Frans Angevare, Theo Beens, Bart Roest, Frank Kreuger en Arie Selst in Den Haag van start voor een autopedtocht naar Den Helder ten bate van het Rode Kruis. Uiteindelijk finishten Frank Kreuger en Arie Selst in Den Helder voor café Passage in de Keizerstraat. De twee finalisten deden uiteindelijk circa 24 uur over de autopedtocht, inclusief de pauzes, want bij Egmond kreeg men een zware regenbui over zich heen. Frank en Arie werden bij thuiskomst in Den Helder op luisterrijke wijze ingehaald. Het kostte weinig moeite hun verhaal na 40 jaar voor de microfoon te doen, zij wonen beiden nog in de gemeente Den Helder.

 Er is een bloemlezing over Den Helder juli 1921 (eeuw geleden). In het muzikale uur een overzicht van de Engelse top van 26 juli 1981 met muziek van onder anderen Shakin’ Stevens (Green door), Royal Philharmonic Orch. (Hooked on classics) en Abba (Lay all your love on me). 

Uitzending: zondag 25 juli van 12.05 tot 15.00 uur.