Helderse kofferbakmarkt bij Donkere Duinen oudste van Nederland

Algemeen
Organisatoren Flip Kos en Ed van der Pol op de kofferbakmarkt bij de Donkere Duinen.
Organisatoren Flip Kos en Ed van der Pol op de kofferbakmarkt bij de Donkere Duinen. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - Het is gezellig en je doet een hoop sociale contacten op. Dus ja, ik ben er altijd wel bij op kofferbakmarkten in Den Helder”, zegt Koos van Cassel die er 21 jaar geleden voor het eerst aan deelnam. “Als oud-marineman was ik met 50 jaar al gepensioneerd en dit is - naast de verzorging van zo’n 60 soorten vogels thuis - een tweede hobby van me geworden. Het begon ooit met de verhuizing naar een kleinere woning, toen we moesten ontspullen. Van lieverlee ben ik mensen gaan helpen met hun zolderopruiming en vergaar je de nodige spulletjes. Ook help ik organisator Flip Kos waar nodig met opstellen van de markten, dus als ik nodig ben, sta ik altijd stand-by.”

We reduceren al 30 jaar ontzaglijk veel CO2

Flip Kos (71) woont sinds zijn achtste jaar in Den Helder maar voelt zich een echte Jutter. “Dat gevoel wordt steeds sterker en dat komt mede door mijn kleinkinderen. Ik ben veel met ze op pad. Het strand, de duinen het bos. En ik fiets zelf veel. Den Helder is een schitterende stad. Daar moeten we zuinig op zijn.” Samen met ex-collega Ed van der Pol (beiden waren leerkracht op de LTS, red.) organiseert hij de kofferbakmarkt bij de Donkere Duinen en dat al meer dan 30 jaar. “In de jaren ‘80 had je de eerste kofferbakmarkt in Groote Keeten. Rechtstreeks overgewaaid vanuit Engeland waar ze al langer aan zogenaamde car boot sales deden voor goede doelen. Nadat de dorpsvereniging in Groote Keeten stopte met de organisatie werd onze markt de oudste kofferbakmarkt in Nederland. We zijn gestart bij Duinoord.” Toen we daar weg moesten voor het jaarlijkse Strandspektakel, hebben wij onze bakens verzet naar het parkeerterrein tegenover de Donkere Duinen. Het is er nu al meer dan 30 jaar een groot succes “, zegt Ed van der Pol die in het verleden ook nog een kofferbakmarkt in Anna Paulowna organiseerde. “Dat hield op toen er woningen op de marktlocatie moesten komen.” Ed van der Pol organiseert anno 2021 naast de grote kofferbakmarkt met Flip op de vrijdag, een markt op zondag in het Loopuytpark in Julianadorp en eentje op maandag aan de Callantsogervaart op de grens van Julianadorp en Callantsoog. Flip Kos initieert op woensdag een kofferbakmarkt bij Hotel Den Helder en op de donderdag bij camping De Nollen in Callantsoog.

Klimaat

De kofferbakmarkt bij de Donkere Duinen start jaarlijks op 1 april en gaat door tot eind september. De overige markten worden tijdens de zomervakantie gehouden. “Vanaf het eerste jaar zijn de markten populair”, weet Flip Kos. “Het is een meet & greet met mensen die van een babbeltje houden en met een lekker bakkie koffie in de hand gezellig lopen te struinen. Behalve het verkopen van zoveel mogelijk spulletjes is het onderlinge contact van bezoekers en deelnemers de reden van de grote populariteit van onze markt. Daarnaast reduceren we, hoewel dat nooit het vooropgezette doel was, al zo’n 30 jaar CO2. Ik wil niet dat de zeespiegel straks zó veel stijgt dat de kustlijn van Groningen naar Breda loopt (waar serieuze studies over zijn, red.). Als we niets aan het klimaat doen en mijn kleinkinderen zeggen: “Opa waarom heb jij daar niets aan gedaan? Dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben. Kofferbakmarkten zorgen voor honderden kilo’s minder CO2 in de atmosfeer. Ik heb samen met André Schutten (Thuisduinen 2050) serieuze plannen om de Helderse bevolking ervan bewust te maken dat men anders met afval om moet gaan en wat men aan CO2 reductie kan doen,” zegt de drijvende kracht achter de Helderse kofferbakmarkten. Ik wil dat toch even gezegd hebben. Normaal gesproken gaat de handel die wordt verkocht linea recta naar de verbrandingsoven, maar wij hergebruiken alles dus er is geen afval. Wij zijn dus best trots dat we een klein steentje kunnen bijdragen aan een schoner milieu.”

Koffie

Volgens beide organisatoren zijn de deelnemers op de oudste kofferbakmarkt afkomstig uit heel Nederland. Ed: “Ja ze komen echt overal vandaan. Sommigen combineren het met hun vakantie hier in Den Helder. En waar we voorheen iedereen gewoon ‘s ochtends heel vroeg lieten komen, werken we tegenwoordig met een reserveringssysteem. Dat werkt heel prettig, want zo weet iedereen waar -ie aan toe is en is een plek altijd gegarandeerd.” Grijnst als hij zegt: “Toch was het vroeger ook lachen geblazen hoor. Zaten we ‘s ochtends om vier uur al met z’n allen aan de koffie.” 

Regels

De twee heren hebben net als ieder ander uiteraard ook te maken met de coronaregels. “We hebben het aantal plekken teruggebracht, de ruimte tussen de aanbieders vergroot en bezoekers moeten gebruik maken van de looppaden. Dat werkt allemaal prima, dus bezoekers kunnen heel relaxt een rondje over de markt doen.”

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te namen aan een van de kofferbakmarkten kunnen contact opnemen met de organisatie via www.flipkosmarkten.nl. Dit is tevens het adres om een reservering te plaatsen. Zie ook de Facebookpagina Flip Kos markten.

Kofferbakmarkt al 30 jaar een succes.
Koos van Cassel is al 21 jaar op de Helderse kofferbakmarkten te vinden.
Lekker snuffelen en struinen in Den Helder.