Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Medewerkers Radio Den Helder in 1981 tijdens marathonuitzending.
Medewerkers Radio Den Helder in 1981 tijdens marathonuitzending. (Foto: aangeleverd)

Den Helder was sinds begin jaren tachtig in de ban van de drie meter piraten, of zoals zij zelf noemden drie meter amateurs. Op hoogtijdagen waren er zo’n tientallen min of meer actief in Den Helder en omstreken, waarvan De Baanbreker, Nieuwediep en Radio Den Helder de bekendste. Bij Radio Den Helder stond Peter Bosse achter het roer, die eens samenwerkend met ene Joost Jacobse het station opzette. De laatste ging spoedig hierna verder, zoals hij begon, onder de naam Radio Pinokkio. Peter is verder gegaan en had in oktober 1982 een staf van 25 medewerkers om zich heen. Radio Den Helder bracht diverse soorten programma’s, waaronder een kinderprogramma en programma’s voor buitenlanders. Later zijn daar een bejaarden- en sportprogramma aan toegevoegd en bouwde het radiostation uit tot complete daguitzendingen. Vanuit de luisterkring van Radio Den Helder was een Stichting Lokale Omroep in het leven geroepen die wilde pleiten voor een vrije lokale omroep en hoopte dat de Helderse amateurs hieraan medewerking verleenden. In het eerste uur van Nostalgia een gesprek met Marjanka Bosse die geruime tijd voorzitter van Radio Den Helder is geweest.

Op het adres Keizerstraat 7 stond vanaf 20 maart 1950 de groente- en fruithandel van Siebrand Oosthof ingeschreven als ‘Fruithuis Modern’, dat gezien de centrale ligging in de binnenstad geen verkeerde keuze was. Pas na de verplaatsing van Albert Heyn, aan de overzijde van Siebrand Oost in de Keizerstraat, verminderde de omzet zienderogen en besloot Oosthof zich in 1969 als handelaar uit te schrijven.

In het tweede uur ook een interview met de vroegere wijkverpleegster C. Wittelaar. Zij startte op 1 maart 1961 haar werkzaamheden aan de Flevostraat 28, waar het magazijn van het Wit Gele Kruis was ondergebracht. Zuster Wittelaar had de belangen van haar patiënten op uitstekende wijze behartigd. Niet alleen haar patiënten droegen haar op handen, maar ook de moeders die met hun kinderen het bureau Zuigelingenzorg van het Wit-Gele kruis bezochten, konden op haar steun rekenen. Zuster Wittelaar legde in oktober 1966 haar functie neer wegens verhuizing naar Abcoude, waar zij is geïnterviewd over haar Helderse periode.

Uitzending: zondag 10 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.