Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Directeur Jan van Houten.
Directeur Jan van Houten. (Foto: aangeleverd)

In LOS Nostalgia wordt de klok teruggedraaid naar oktober 1996, waarin centraal een aantal Helderse/Julianadorper onderwerpen van 25 jaar geleden. Zo wordt aandacht geschonken aan het afscheid van Jan van Houten, directeur van de voormalige LTS ‘De Noordster’. Na een korte opleiding op de ambachtsschool kwam Van Houden op de leerschool van de Rijkswerf. Zijn leven lang op de werf slijten zag hij niet zitten en volgde daarom in de avonduren een lerarenopleiding met als resultaat dat hij in 1969 als docent werd aangenomen op ‘De Noordster’. In eerste instantie een tijdelijke betrekking, maar al snel kwam hij in vaste dienst. Marinus Vermooten was getuige van zijn afscheid en legde een paar dagen hierna na met Jan van Houten een interview vast, dat zondagmiddag in het eerste uur staat geprogrammeerd.

Een lichtspoor als nieuwe impuls voor openbaar vervoer tussen Den Helder en Julianadorp is een onderwerp dat in oktober 1996 speelde. De gemeenteraadsfractie van D’66 ging de mogelijkheden na van een dergelijke railverbinding met het zuidelijk stadsdeel. Op 24 oktober 1996 kwam een deskundige van het ministerie van verkeer en waterstaat met een tas vol informatie naar de marinestad. Lichtspoor lijkt enigszins op een soort sneltramverbinding maar maakt soms deels gebruik van het bestaande spoorwegnet. Dat was volgens initiator Pieter Blank één van de sterke punten. De verbinding zou ter hoogte van Kooypunt aansluiten op het baanvak van de NS, zodat passagiers vanuit Julianadorp aan Zee tot het hart van de stad konden doorreizen.

Aan het Boterzwin in Julianadorp werd het ‘Kasteel’ feestelijk in gebruik genomen door de Vrije peuterspeelzaal ‘De Sterrekinderen’. Het was de tweede vrije peuterspeelzaal in Den Helder dat met een groep van twaalf kinderen en een wachtlijst voor de tweede klas al direct vol was. De school was gebouwd met giften van ouders en mensen die het met de peuterspeelzaal goed voor hadden.

Ook wordt aandacht geschonken aan de dood van Claudius Blokker, op 4 oktober 1996. Hij was één van de laatste nog levende haringtrekkers van Den Helder en behoorde tot een groep vissers uit het Oude Helder die in de jaren twintig en dertig op unieke manier haring uit zee haalde. Een interview op cassette met Claudius Blokker is bewaard gebleven en doet zijn stem herleven.

Uitzending zondag 17 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.