Helderse Lizzy Dobbe vertegenwoordigt Nederland op Miss World-verkiezing

Algemeen
Lizzy Dobbe vertegenwoordigt Nederland op Miss World-verkiezing. Muah: @eda_muah Dress: @chicandholland
Lizzy Dobbe vertegenwoordigt Nederland op Miss World-verkiezing. Muah: @eda_muah Dress: @chicandholland Foto: Lawrence Mooij @dutchfoto

DEN HELDER - De Helderse Lizzy Dobbe mag op 16 december Nederland vertegenwoordigen op de Miss World-verkiezing. Haar leven staat nu in het teken van de intensieve voorbereidingen. De meeste tijd gaat naar Lizzy’s eigen project, en grote passie: ‘Stop Pesten’. 

Toegevoegd op 3 januari: De verkiezing is uitgesteld naar 16 maart 2022. Op 16 december waren er te veel deelnemers en mensen uit de bubble positief getest op covid-19. Lees meer

Door: Loen van Gulick

Bij de belangrijkste missverkiezing ter wereld staat maatschappelijke betrokkenheid centraal. De catwalkronde en een fotochallenge zijn ondergeschikt aan de ‘purpose’; het maatschappelijke doel van elke deelnemer. Lizzy: “Ik was altijd al maatschappelijk betrokken, en wilde daar in verder. Ik wilde iets voor mensen betekenen, maar mijn lage zelfvertrouwen zat mij in de weg. Daarom heb ik mij aangemeld. Bij deze missverkiezing hoort een jaartraject dat gericht is op persoonlijke groei. Ik wilde sterker in mijn schoenen staan, en mezelf verder ontwikkelen.”

Stop Pesten

Het brede jaartraject is pittig, maar ook heel leerzaam. Lizzy: “We hebben het hele jaar lessen. Van onze docent Hein Heijnen heb ik veel geleerd over gedragspsychologie en neuromarketing. Dat gaat over reclame, promoten en speechen. Ik train om fit te zijn voor het onderdeel ‘sport’ en ik oefen wekelijks voor de andere onderdelen.” Toch gaat de meeste tijd nog naar het maatschappelijke project. Dat komt goed uit, want dat is waar Lizzy’s passie ligt. Voor haar project ‘Stop pesten’ reist Lizzy het hele land door om voorlichting en gastlessen te geven op scholen. Lizzy: “Pesten moet echt stoppen. Mensen geven soms zomaar negatieve reacties op anderen - online of offline - maar weten niet wat de gevolgen daarvan zijn. Een ander kan door een lastige periode gaan, dat is van de buitenkant niet te zien. Deze onderwerpen wil ik bespreekbaar maken.” Tijdens de gastlessen vertelt Lizzy over haar eigen pestverleden. En dat komt binnen. “Tijdens mijn laatste gastles zag ik bij de kinderen de woede ontstaan. ‘Het is echt niet oké wat ze bij jou hebben gedaan, wat gemeen!’ reageerde een kindje, van 10, 11 jaar. Dan weet je, ze begrijpen het. De boodschap is doorgekomen.”

Persoonlijke groei

Haar persoonlijke missie om zelfverzekerder te worden, is geslaagd. Een jaar geleden kwam ze binnen als een heel onzeker meisje. Maar bij het zien van de huidige Miss World Nederland, is dat nog moeilijk voor te stellen. Haar persoonlijke groei en haar tomeloze inzet (‘altijd 100%’), heeft haar in de prijzen doen vallen. Dat Lizzy nu ook echt meedoet aan de finale van de Miss World verkiezing, weet ze echter pas sinds kort. Door het uitvallen van de eigenlijke winnaar van de Nederlandse Miss World verkiezing, is Lizzy vanaf de plaats twee naar nummer één geschoven.

Lichtpuntje

Je kunt wel stellen dat deze 20-jarige al heel wat maatschappelijke betrokkenheid heeft getoond met de verschillende stages bij haar studie. Ze heeft gewerkt met asielzoekerskinderen, op een bewindvoeringskantoor, in de geestelijke gezondheidszorg en in de gehandicaptenzorg. Haar diploma uitreiking valt samen met de finale in Puerto Rico, dus Lizzy moet even langer geduld opbrengen om het diploma Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening in ontvangt te mogen nemen. Eenmaal op zak, zal Lizzy haar maatschappelijke rol blijven vervullen. Misschien in de toekomst in de jeugdzorg, maar in ieder geval in de zorg. Ze kan niet wachten: “Het werk in de gehandicaptenzorg is zó gaaf. Je kan echt een lichtpuntje voor mensen zijn. Dat geeft een enorm goed gevoel.”

Helderse stranden

Maar nu eerst: hard werken tijdens de voorbereidingen voor 16 december. Gelukkig maar dat Lizzy de nodige ontspanning kan vinden in het mooiste stukje van Nederland. Lizzy: “Het strand en de duinen; daar kom ik echt tot rust. Den Helder heeft zo veel verschillende standen, dat is wel echt iets bijzonders.” Ze zoekt het liefst de rustige stranden op. Hondje mee, vriend in haar kielzog, kop in de wind. En dan - miss of geen miss - wordt het hoofd vanzelf leeg, ga daar maar vanuit.

Lizzy Dobbe vertegenwoordigt Nederland op Miss World-verkiezing. Muah: @eda_muah Dress: @chicandholland