Filmhuis CineCast zet zich in voor Filmtheater Corso

Algemeen
Nanda Ranzijn (rechts) en Willemijn Christiaanse van CineCast benadrukken nog even met “CineCast gáát voor Corso” het belang van Corso.
Nanda Ranzijn (rechts) en Willemijn Christiaanse van CineCast benadrukken nog even met “CineCast gáát voor Corso” het belang van Corso. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Filmhuis CineCast is een zelfstandige filmclub van en voor Castricummers. Filmhuis CineCast is 27 jaar geleden ontstaan uit de Volksuniversiteit Castricum en wordt gerund door vrijwilligers. Zij hebben ruim 500 abonnementhouders aan wie zij jaarlijks zes films aanbieden via een abonnement voor 46 euro. Deze aangeboden veelal kwaliteitsfilms worden vervolgens vertoond in Filmtheater Corso. Vandaar de verwantschap en inzet om een pleidooi te houden voor het behoud van Filmtheater Corso. 

Door Aart Tóth

Bestuurslid van CineCast, Harry Keiman, hield een overduidelijk pleidooi op een van de laatste raadsvergaderingen voor het zomerreces, waarin gepleit werd voor de handhaving van filmtheater Corso. Deze biedt al 27 jaar een thuisbasis voor filmhuis CineCast in het huidige theater in de Dorpsstraat.

Herbestemming Maranathakerk

In het kader van de eventuele herbestemming van de Maranathakerk en/of het gehele terrein ervan was de raad inclusief verantwoordelijk wethouder Ron de Haan bij elkaar om de verschillende gezichtspunten nog eens te belichten. In die bijeenkomst was er, mede vanwege druk vanuit de raad, geen uitstel meer mogelijk over de toekomst van die locatie. Voor eind 2021 moet er een keuze gemaakt worden voor nieuwbouw, waarbij de Maranathakerk het onderspit delft. De keuzes kunnen verschillende combinaties zijn van Filmtheater Corso, Huisartsenpraktijk en woningbouw. 

Hopen op een positief besluit!

Toch vond Filmhuis CineCast het nog even belangrijk hun zienswijze te laten horen, met daarbij hun argumenten. Zo stelde bestuurslid Harry Keiman “Dat buiten het vertonen van kwaliteitsfilms in de Corso, de laagdrempeligheid en het sociale aspect niet vergeten mag worden. Daarbij zijn wij afhankelijk van Filmtheater Corso vanwege de ruimte en apparatuur. Dat is als Filmhuis niet zelf te exploiteren, ook niet met subsidie. De professionele ondersteuning en de vakkennis die Corso biedt zijn daarnaast onontbeerlijk. Als vertegenwoordiger van CineCast dring ik in het bijzonder aan dat de raad en college in het najaar een positief besluit nemen waarbij Filmtheater Corso in de toekomst op de plek van de Maranathakerk verschijnt en wederom voor CineCast onderdak biedt.”