College akkoord met woningbouwplan Jachthaven Laamen

Algemeen
Toekomstbeeld plan Laamens.
Toekomstbeeld plan Laamens. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - We hebben het hier over de in 2019 gepresenteerde woningbouwplannen, wat een herbestemming inhield van Jachthaven Laamens aan de Geesterweg te Akersloot. Dat omvatte de bouw van 36 appartementen in de sociale sector, 30 appartementen in de middenklasse en 32 appartementen in het hogere segment in. De presentatie in de Raadscommissie vond plaats in oktober 2019, wat tot gevolg had, dat er nogal wat aanvullende eisen werden gesteld om het plan tot uitvoering te laten komen. 

Door Aart Tóth

Februari 2020 zijn die aanpassingen besproken en maart van dit jaar zouden de aangepaste plannen worden gepresenteerd tijdens een Raadsspreekuur. Deze kon vanwege Covid-19 niet gehouden kon worden maar is opgelost door het college en raadsleden alle informatie met de aangepaste plannen per mail te sturen. Van die presentaties maakt ‘Vastesteen Projectontwikkeling’ een verslag om de gemeente te laten weten hoe de Raadleden de informatie en aanpassingen hebben ontvangen. Daarbij zullen de fractievoorzitters van de gemeenteraad individueel worden benaderd met een goede toelichting. Het doel daarbij is, de Raadscommissie positief te laten beoordelen voor een kaderstellend besluit. In de nieuwe voorstellen zijn immers alle wensen van de raad verwerkt in de nieuwe plannen. Uiteraard is dit ook de wens van de ontwikkelaars van dit prachtige woningbouwplan, ‘Vastesteen Vastgoed’ en ‘BN Vastgoed’. Intussen is het college akkoord gegaan met het ontwerpplan.

Verbeteringen

Wat betreft de aanpassingen vergeleken bij het eerdere ontwerp van oktober 2019 zijn er nogal wat verbeteringen doorgevoerd. Deze kwamen na de opmerkingen vanuit de gemeenteraad aanvullende met opmerkingen van bedrijven en bewoners uit de omgeving. Zo is in de nieuwe architectuur meer aandacht besteed bij het aansluiten tot de omgeving. Geen platte daken meer maar kappen en het aanpassen van de bouwhoogtes waardoor er een aansluitend geheel ontstaat. Ook komen er minder verkeersbewegingen langs de Noord, waarbij de parkeerkelder is verkleind en de inrit verplaatst vergeleken met het eerdere ontwerp. Daarbij zal het een groter openbaar toegankelijk binnengebied met veel groen worden. Niet alleen bewoners van het gebied hebben toegang, maar iedereen, zodat er een prachtig openbaar zicht ontstaat op het Alkmaardermeer, zelfs vanaf de Geesterweg. 


Impressie van het te ontwikkelen gebied Laamens Jachthaven. - Aart Tóth

Meer ruimte

Na opmerkingen vanuit de Raad en Jachthaven Verduin, over de afstand van de waterwoningen tot de bedrijfsbebouwing, is het geheel verplaatst tot 48 meter vanaf de bebouwing. Ook is de naam aangepast van ‘waterarken’ naar ‘recreatiearken’ en komen daarbij vrijer gesitueerd te liggen. Daarbij is de afstand vanaf de gebouwen van Jachthaven Verduin tot de 36 appartementen sociale woningbouw ook iets ruimer gemaakt. Jachthaven Verduin heeft positief ingestemd op deze aanpassingen. Ook ligt er een afspraak dat minimaal 12 woningen worden verkocht aan woningcorporatie Kennemer Wonen.

Betere aansluiting

Bij de 30 appartementen ‘Middenfront’ zijn de gebouwen in architectuur en opbouw verlaagd, van drie naar twee etages, om beter aan te sluiten op bestaande bebouwing op de Noord, Geesterweg en de Molenbuurt. Daarbij wordt er een groenbuffer en bergingen aangelegd als privacybuffer tussen bestaande bebouwing Geesterweg en nieuwbouw.

Kleinschaligheid

Het gehele plan Laamens past uitstekend in de nieuwe vastgestelde ‘Woonvisie Castricum 2020-2025’, waarbij het citaat “Op de lange termijn is er meer behoefte aan kleinschalige appartementencomplexen. Appartementen zijn zowel geschikt voor starters als senioren, waardoor we voorsorteren op een demografische omslag”, uitstekend van toepassing is. Daarbij wordt aansluitend op de huidige stedenbouwkundige opzet van het voorliggende plan wordt daarmee voldaan. Dit voorliggende plan van 98 appartementen is, in overleg met stedenbouw van de gemeente, opgeknipt in 8 kleinere woongebouwen en gericht op starters en senioren.

Ook de ontwikkelaars van het aangrenzende project ‘de Skulper’ steunen het aangepaste plan van ‘Jachthaven Laamens’. Ook daar zijn enige aanpassingen uitgevoerd in de architectuur, waarbij de bovenetage iets terugspringt en er een prettigere skyline ontstaat. De recreatiehaven met 100 ligplaatsen zal worden vervangen door ongeveer 40 ligplaatsen voor bewoners van de appartementen.


Het huidige gebied van Laamens. - Aart Tóth