Niet recyclebaar plastic toch recyclebaar tot zomerhuis

Algemeen
Burgemeester Mans bij de start met vertegenwoordigers van Camping Geversduin, Boskalis Beach Cleanup, Stichting Noordzee en Save Plastics/Plastic Fantastic.
Burgemeester Mans bij de start met vertegenwoordigers van Camping Geversduin, Boskalis Beach Cleanup, Stichting Noordzee en Save Plastics/Plastic Fantastic. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - De jaarlijkse ‘Strand-cleanup’ zag er dit jaar een tikkeltje anders uit dan gebruikelijk en krijgt buiten het inzamelen van achtergebleven afval een zomerhuis als eindresultaat. Plastic Fantastic, Save Plastics, Camping Geversduin, Love Peace Harmony namen samen met Stichting De Noordzee en de Boskalis Beach Cleanup Tour het strand van Castricum onder handen.

Maar liefst 150 vrijwilligers kwamen afgelopen vrijdag aanhaken om gewapend met raapstok en afvalzakken het strand van haar afval af te helpen, waaronder duizenden filters van sigaretten. Hoofddoel was het moeilijk recyclebare plastic te vergaren.

Door onze verslaggever Aart Tóth

Bij de start rond 11.00 uur werd bij aanwezigheid van burgemeester Mans nog even het belang opgemerkt van deze Cleanup. Na het welkomwoord memoreerde Mans nog even “Het een geweldige actie te vinden, maar het zou eigenlijk niet nodig horen te zijn, want als we alle leeggegeten verpakkingen ook weer mee terug nemen of in de afvalbakken deponeren, er een minimale vervuiling. Hooguit wat vanuit zee aanspoelt.

Mans aanvullend: “Op deze prachtige stranddag wil ik graag alle bezoekers van het strand van badplaats Castricum van harte welkom heten. Buiten de bezoekers is dat de Boskalis Beach Cleanup 2021 van de Stichting Noordzee die een opruimactie start om het strand weer een stukje schoner te maken. Uit het afval dat wordt geraapt, wordt een materiaal gehaald dat weer gebruikt gaat worden om er iets moois van te maken. Het plastic wat vandaag wordt verzameld, wordt gebruikt om het allereerste gerecyclede recreatiehuisje van Europa mee te maken. Het eerst huisje komt op camping Geverduin te staan.”

De gehele Boskalis Strand Cleanup beslaat het gehele Noord-Hollandse strand, waar een groot deel van het te recyclede recreatiehuisje uit wordt ontwikkeld. ‘Save Plastics’ is de producent. “De unit is straks compleet ingericht met voorzieningen en waarbij de buitenzijde helemaal uit hergebruikt plastic bestaat”, vertelt Bram Peters van ‘Save Plastic/Plastic Fantastic’. 

Het moeilijk bruikbare afvalplastic dat wordt gewonnen op het strand is zo toch een goede grondstof. Het isoleert goed en is onderhoudsvrij. Voor uitgebreide informatie over de werkwijze en idealen van ‘Save Plastics’ ga je naar www.savehome.nl

De buit is binnen.