Muziektheater: ‘Zoals in de hemel’

Algemeen
Angelie Graumans van De Witte Duif in de Dorpskerk, de plek voor het muziektheater. Graumans: "En hier komt dan het publiek te zitten."
Angelie Graumans van De Witte Duif in de Dorpskerk, de plek voor het muziektheater. Graumans: "En hier komt dan het publiek te zitten." (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM/REGIO - Het theaterseizoen start weer en ook De Witte Duif Castricum begint aan een nieuw project. Het koor bestaande uit vaste zangers en instappers gaan komende week starten met de repetities. Ze gaan het verhaal van de film 'As it is in heaven' uitvoeren van regisseur Kay Pollak. Het wordt een muziektheaterstuk: een combinatie van spel, muziek en korte filmfragmenten. Het gezelschap zoekt nog spelers, vooral mannen. De groep telt nu 28 spelers die hebben toegezegd te komen spelen. Dat mogen er nog wel meer zijn voor een mooie performance van 'Gabriëlla's song', het meest indrukwekkende lied dat Stefan Nilsson schreef voor de best bezochte Zweedse film ooit (1.158.415 bezoekers).

door Yvette van der Does

Het projectkoor van De Witte Duif Castricum heeft al zeven musicals op haar naam staan. Ze heeft haar zinnen nu gezet op een nieuw stuk over een bekende Zweedse dirigent. Angelie Graumans van De Witte Duif treffen we in de Dorpskerk, om een beeld te krijgen van de plek waar het theaterstuk in mei volgend jaar wordt uitgevoerd. Graumans: "Bij Theatergroep Castricum lag een vertaling van het script van de romantische film klaar. De Witte Duif zou daar als koor in meespelen, maar corona gooide roet in het eten. De theatergroep besloot er afstand van te doen. Nu heeft De Witte Duif het overgenomen."

Voor de mensen die de film niet kennen:  

Het verhaal gaat over Daniël Daréus, een wereldberoemde dirigent die tijdens een orkestrepetitie een ernstige hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen, besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp. Niemand herkent hem terug als het veel gepeste jongetje van vroeger. Een dorpsgenoot strikt hem voor het plaatselijke kerkkoor. Na wat twijfel laat Daniel zich overhalen en wordt dirigent. Hij gaat met de koorleden op zoek naar ieders eigen unieke klank. Zijn onorthodoxe aanpak en persoon maken heel wat los bij de koor En niet alleen hun stemmen! Ze beginnen open te bloeien, ontdekken zichzelf en worden vrijer en mondiger. Zo ook Gabriëlla, met als hoogtepunt haar solodebuut op het Lenteconcert. Daar zingt ze haar vrijheid tegemoet met het, speciaal voor haar, geschreven lied “Gabriëlla’s song”. Het lenteconcert is een groot succes, en brengt heel wat teweeg! Er groeit intussen iets moois tussen hem en de jonge vrouw Lena. Onder Daniels bezielende leiding stijgt het koor boven zichzelf uit. Arne heeft het koor zelfs aangemeld voor een internationale zangwedstrijd in Wenen, voor Daniel een plaats vol herinneringen uit zijn vroegere dirigentenbestaan. Als het koor klaarstaat om te zingen in het muziekgebouw is Daniel spoorloos ... 

Wil je weten hoe het afloopt kom dan repeteren met het muziektheatergezelschap in de Dorpskerk. 

Graumans: "Iedereen kan begrijpen dat de uitvoering van dit verhaal veel uitdagingen met zich mee brengt. Die uitdaging willen wij graag aangaan en daarom vinden we het fantastisch als we meer spelers aantrekken. Er is geen maximum aantal spelers. We hebben in een eerder project wel eens 40 deelnemers gehad."

Iedere woensdagavond om 20.00 uur repetities

Het projectkoor start vanaf woensdag 15 september om 20.00 uur in de Dorpskerk met het zingen van de liederen. Bij het projectkoor dat voor deze gelegenheid wordt gevormd is iedereen welkom, ook de niet geoefende zangers! Dat je enthousiast bent is het enige belangrijke. 

Het belooft een multimediaspektakel te worden, want na de herfstvakantie starten ze met het oefenen van het spel en de filmfragmenten. De meest gewelddadige scenes zijn er uitgeknipt zodat ook jonge kinderen mee kunnen doen. Graumans: "Dit alles zal gedurende het halfjaar steeds meer vorm krijgen, zodat de twee uur durende uitvoering op 20, 21 en 22 mei 2022 een flitsend geheel wordt."

Over De Witte Duif Castricum 

De Witte Duif Castricum is een stichting en heeft als doel het bevorderen, ondersteunen en organiseren van muzikale en andere creatieve activiteiten in Castricum vanuit Christelijk perspectief. Door activiteiten te organiseren wil de stichting bruggen slaan tussen jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk, christelijk en niet-christelijk. De Witte Duif Castricum schept ruimte waarbinnen persoonlijke talenten de kans krijgen zich te uiten en te ontwikkelen. Het projectkoor heeft eerder de Mattheuspassie van de Messiah.nl vertolkt, de musical 'Maria' en 'Josef'.

Aanmelden

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze bijzondere voorstelling? Meld je aan! Jong en oud (met en zonder ervaring) is welkom. Het kan zijn dat het je een keer op woensdagavond niet lukt om te komen. Dat is niet erg. Er wordt lang genoeg gerepeteerd. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat iedereen lekker meedraait in het geheel. Iedereen krijgt daarom een script mee naar huis om te oefenen. Ook spelers die buiten Castricum wonen zijn welkom om deel te nemen. 

Voor meer informatie, aanmelden of vragen neem contact op met Isabella Branderhorst, tel.: 0251-655983, email: icbranderhorst@planet.nl

www.dewitteduifcastricum.nl

Doe alvast inspiratie op: Gabriëlla's song door het Zaanse Showorkest (2017):