video

Nieuwe dominee doet zijn intrede in de Dorpskerk Castricum

Algemeen
Iedereen welkom voor een gesprek in de Dorpskerk.
Iedereen welkom voor een gesprek in de Dorpskerk. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Onze Dorpskerk heeft een nieuwe dominee. Zondag 26 september is de introductie. Na het vertrek van Dick van Arkel twee jaar geleden is dominee Rik Willemsen (40) gekozen. Inmiddels voorgesteld aan de kerkenraad en na unaniem verkozen te zijn door de gemeenteleden gaat hij met veel zin aan de slag in zijn gemeente. Onze redactie belde hem in de ochtend nog op ‘of we ook wat later konden afspreken’. Dat lukte niet want de dominee moest aansluitend nog aan de gang voor de inrichting van zijn toekomstige ambtswoning aan de Händelstraat.

door Yvette van der Does

Willemsen komt uit het bedrijfsleven. Het is zijn eerste baan als gemeentepredikant. “Ik werkte hiervoor in de ICT als consultant en coach. Theologie ben ik pas gaan studeren toen ik al werkte. Ik deed dit een dag in de week en dat was best pittig.”

In mei was de nieuwe dominee van Castricum te zien als gastvoorganger in de Dorpskerk. De sollicitatieprocedure zelf is niet via Internet gegaan maar het bijwonen van diensten vond in coronatijd hoofdzakelijk online plaats. Met de leden en inwoners van Castricum is er daardoor nog niet veel contact geweest. Het gezin Willemsen (vader, moeder en twee kinderen) verhuist in de herfstvakantie van Amersfoort naar Castricum.

Er stroomt nog steeds een pensioengolf door de kerken in Nederland. De gemeenten hebben daarnaast ook nog steeds te maken met een terugloop in leden en bezoekers. Toch studeren er nog steeds jonge predikanten af waaronder recentelijk dus ook Willemsen. Op dit moment heeft de Protestantse kerk Castricum duizend leden op papier, waarvan rond de 150 actieve leden. He zijn voornamelijk ouderen.

Verjonging

Willemsen neemt dus met zijn gezin verjonging mee naar Castricum en ziet het dan ook als een opdracht om verbinding te zoeken met jonge mensen/gezinnen. “Ik ga de komende tijd op onderzoek uit. Wat er speelt onder jongeren? Wat zijn belangrijke thema’s voor gezinnen? Dit kan zijn in de sfeer van relaties, ziekte, verlies. Ik wil graag ook jongeren ontmoeten en samen met hen kijken naar wat zingeving voor hen betekent.”

Belangrijk dat er gesprekken tussen mensen plaatsvinden

Willemsen trekt er - in een wereld die steeds meer wordt beheerst door tijd en geld - vanaf volgende op uit om ‘om niet’ steun te geven aan mensen die daar behoefte aan hebben. “Natuurlijk zit er een Christelijke boodschap achter, maar belangrijker vindt ik dat er gesprekken tussen mensen plaatsvinden. Het is geen preek van de kerk, de kerk kan mensen verbinden en de dialoog stimuleren.” Ook medisch-ethische vraagstukken gaan aan bod komen. “We leven in een wereld waarin bijna alles draait om het individu. Wie doet er dan nog wel eens iets voor een ander ‘om niet’?” Door met elkaar te praten over bepaalde onderwerpen komen mensen tot nieuwe inzichten, is de ervaring die Willemsen heeft. 

Deze jonge predikant gaat het geloof niet door de mensen hun strot duwen. We treffen hem straks daarom ook niet op de preekstoel. Het woord preek gebruikt hij dan ook liever niet en hij draagt ook geen zwarte toga, wel een witte. De dominee heeft na de herfstvakantie aan huis een ontvangstruimte en zal, samen met pastor Eveline Masetti, veel te vinden zijn in de Schakel, het gebouw achter de kerk, waar vanuit hij ook veel contact gaat hebben met Stichting Welzijn Castricum.

Dominee Willemsen spreekt elke zondag van achter de tafel. (Foto: Yvette van der Does)

Nieuwe plannen

En met een nieuwe dominee komen ook nieuwe plannen. “Ik wil graag diensten voor jonge gezinnen houden met muziek en dans. Ook wil ik samen met de jeugdwerkers experimenteren met een kliederkerk voor jonge kinderen. Daar kunnen ook grootouders met hun kleinkinderen naartoe.”

Introductie

Zondag is de bevestiging en intrede van dominee Willemsen. Er is vanwege de coronamaatregelen alleen plaats voor 50 genodigden. Vanaf volgende week zondag is de kerk elke zondag open voor iedereen. Er is dan een eredienst van 10.00 tot 11.00 uur. Naast de erediensten van zondag is de kerk ook elke donderdag open is van 10.00 tot 12.00 uur voor een kop koffie, een goed gesprek of het aansteken van een kaars. Kijk voor informatie en overzicht van de kerkdiensten op www.pkcastricum.nl

Bekijk hieronder het interview dat de nieuwe dominee gaf via het YouTubekanaal van de PKC