Boek en film: De Wit in de vrachtrijderij

Historie
Boek De Wit in de vrachtrijderij: een geschiedenis van 6 generaties vrachtrijders.
Boek De Wit in de vrachtrijderij: een geschiedenis van 6 generaties vrachtrijders. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Het boek ‘De Wit in de vrachtrijderij’ is vanaf zaterdag 9 oktober te koop in de winkel en de webshop van Boekhandel Laan in Castricum. Het gaat niet alleen om een boek, dat is geschreven door Ton Stuifbergen en Aad de Wit, maar ook een film met dezelfde titel. Voor lezers van het boek is deze film exclusief beschikbaar via een link en een QR-code. Boek en film zijn het resultaat van een jarenlang project dat is uitgevoerd on de vleugels van Stichting KIST.

Zondagmiddag 10 oktober zijn er twee mogelijkheden om de film te zien op een groot scherm. De vertoningen zijn om half twee en om half vier in ‘De Duynkant’, het gebouw van Werkgroep Oud-Castricum op het adres Geversweg 1b in Castricum. De toegang is gratis, maar een coronatoegangsbewijs in combinatie met een identiteitsbewijs is nodig om binnen te komen. Er zijn 50 zitplaatsen en vol-is-vol.

In de film wordt door diverse betrokkenen het verhaal verteld van 1929 tot en met 2021. De film is gemaakt door Anton Visser van Filmboer Producties en duurt ruim vijftig minuten. Vòòr en na de vertoningen is het mogelijk om bij de stand van Boekhandel Laan het boek (inclusief een link naar de film) aan te schaffen.

De première van de film en de presentatie van het boek vindt plaats op 8 oktober tijdens een besloten bijeenkomst van Stichting KIST.

Een opkomende bedrijfstak

De broers Cor en Arie de Wit vestigen zich in 1929 met hun ouders in Castricum en nemen er een ‘vrachtrijderij’ over. In die tijd een opkomende bedrijfstak. Samen met ondernemende mensen als Cor Geluk en Sieb Zijlstra weten zij de bodedienst op Amsterdam uit te bouwen tot een bloeiend transportbedrijf: Expeditie Firma Gebroeders De Wit. In 1956 wordt de firma ontbonden, de vier ondernemers gaan uit elkaar, waarna ieder voor zich gezonde bedrijven oprichten in Castricum, Bakkum, Den Haag en Haarlem.

In het boek is niet alleen de geschiedenis van deze vrachtrijderij beschreven, maar ook alles wat daaraan vooraf ging en wat daarna kwam, tot op de dag van vandaag. Al met al gaat het om zes generaties vrachtrijders. In de film wordt door diverse betrokkenen het verhaal verteld van 1929 tot en met 2021.