Video

Grand Prix Limmen doorslaand succes, nieuwe traditie geboren

Sport
In totaal deden 300 karters mee De Grand Prix van Limmen.
In totaal deden 300 karters mee De Grand Prix van Limmen. (Foto: Bert Westendorp)

LIMMEN - Het dorp heeft er een traditie bij; de Grand Prix van Limmen. Het initiatief voor het race-evenement is afkomstig van autosportliefhebbers Mark Bonne en Erik Lute, beiden Limmenaren. Na twee keer uitstel door corona kon zaterdag en zondag het licht op groen voor zo’n driehonderd karters die kans maakten om de Grand Prix te winnen.

door onze verslaggever Bert Westendorp

Het ruim zeshonderd meter lange parcours in het centrum van Limmen werd het weekend omzoomd door honderden toeschouwers. Episch centrum was EetBarLekker aan de Dusseldorperweg. Daar ging het bier massaal over de toog. Een vip-tent, inclusief tribune elders, maakte de sfeer compleet. Bij haventje ’t Stet was een pitsstraat gecreëerd. 

Strak tempo

Zaterdag de dag van de kwalificatie. In strak tempo werden de heats met iedere keer tien karters verreden. De vijf mannen of vrouwen met de snelste rondetijd van iedere ‘heat’ mochten zondag de finale meemaken, waarbij het ook weer ging om de snelste rondetijd.

Sponsors van de Grand Prix Limmen

“Prachtig toch! Dankzij de vele sponsors, medewerking van gemeente Castricum en zo’n veertig vrijwilligers kunnen we dit doen. De karts, inclusief personeel hebben we ingehuurd. Het bedrijf regelt de wedstrijden en dat gaat fantastisch. Wij hebben met onze vrijwilligers de baan gereed gemaakt.” 

De vrijwilligers zijn duidelijk herkenbaar aan een oranje T-shirt, voorzien van sponsornamen op de rug, nu al een verzamelitem. Een heuse ‘safetycar’ met twee ‘wedstrijdleiders’ is aanwezig om na de pauzes de baan te verkennen en veilig te verklaren. In de pauzes kunnen de toeschouwers veilig oversteken. De 200cc karts zijn in staat tot redelijk hoge snelheden, maar om geen gekke toestanden te krijgen zijn de renwagens afgesteld op een top van 45 kilometer per uur.

Het geluid van motoren en de geur van benzinedamp

Op de vraag aan Bonne of er ook gedacht is aan elektrische karts antwoordt de organisator: “Wel aan gedacht, maar dat plan hebben we al snel laten varen. Je moet, vinden wij, voor de sfeer het geluid van de motoren horen en de benzinedamp ruiken.”Paul Kurvers uit Limmen heeft inmiddels zaterdag zijn tien minuten sessie achter de rug. “Het ging wel lekker. Heel apart met al die mensen langs de baan. Ja ik denk wel dat ik in de finale sta.” Dat optimisme was niet terecht. De Limmer was toch iets te langzaam …

De tekst loopt door onder de foto:


De Grand Prix van Limmen, met een eigen Tarzanbocht. Foto: Bert Westendorp

Winnaar

Zondag werd er op het scherp van de snede geracet. De vochtige omstandigheden maakten het er niet makkelijk op. Uiteindelijk bleek dat Colin Metzelaar tijdens de kwalificatie en race de snelste tijd draaide. Hij mag zich voor een jaar Grand Prix winnaar van Limmen noemen.

Volgend jaar weer

De organisatie kijkt uiterst tevreden terug op het racefestijn. “We willen het toch zeker een paar jaar organiseren. Het plan is dat volgend jaar ook weer de Grand Prix van Limmen verreden wordt”, verklaart Bonne met een glimlach van oor tot oor.

Colin Metzelaar overall winnaar


Winnaar Colin Metzelaar. Foto: Bert Westendorp.

Colin Metzelaar werd de grote overall winnaar. Hij zette tijdens kwalificatie en race de snelste tijden op de chrono’s. 

Bij EetBarLekker waren bier en karters de ingrediënten. Metzelaar bedankte in het Engels de medewerkers, toeschouwers en het team a la Lewis Hamilton voor de zege. Alex Lute (L) en Emile Dekker van racecontrol zorgden voor de juiste informatie.

Geniet hier nog even na met de beelden van onze verslaggever.