Welzijn op Recept: huisarts verwijst naar welzijnsorganisatie

Algemeen
Foto: kernteam Welzijn op Recept Castricum (van links naar rechts: Mirella Koeten (HONK), Marjolijne Markvoort (huisarts), Ingrid Wellen (Stichting Welzijn Castricum),Vincent Smit (POH GGZ Vicino NHN), Falgun Binnendijk (wethouder), Rigtje Damstra (Sociaal team), Chanel Kortekaas (ZONH), Sanne Odijk (HONK-HAGRO Castricum)
Foto: kernteam Welzijn op Recept Castricum (van links naar rechts: Mirella Koeten (HONK), Marjolijne Markvoort (huisarts), Ingrid Wellen (Stichting Welzijn Castricum),Vincent Smit (POH GGZ Vicino NHN), Falgun Binnendijk (wethouder), Rigtje Damstra (Sociaal team), Chanel Kortekaas (ZONH), Sanne Odijk (HONK-HAGRO Castricum) (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Wie met klachten bij de huisarts komt, heeft soms meer aan een goed gesprek en hulp bij problemen dan aan pillen of medische onderzoeken. Daarom is er nu Welzijn op Recept. Wethouder Falgun Binnendijk bezocht dinsdag 5 oktober deze praktijk, een nieuwe manier van samenwerken tussen huisartsenpraktijken en het sociaal team, professionals van de gemeente en organisaties voor zorg en welzijn.

Problemen aanpakken soms beste medicijn

Welzijn op Recept richt zich op mensen die met psychosociale klachten naar de huisarts gaan. Denk aan piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, rugklachten of hoofdpijn. Niet alle gezondheidsklachten hebben een lichamelijke oorzaak. Soms is iemand eenzaam, heeft geldzorgen of is bijvoorbeeld werkloos. Een huisarts of praktijkondersteuner verwijst een patiënt dan niet door naar zwaardere zorgverlening in het ziekenhuis en schrijft geen medicijnen voor. In plaats daarvan wordt de patiënt doorverwezen naar het sociaal team. Dat kijkt dan samen met de patiënt naar een oplossing.

Korte lijnen tussen huisartsen en welzijnswerkers

Wethouder Falgun Binnendijk is enthousiast over Welzijn op Recept: “Natuurlijk krijgt iedereen die dat nodig heeft, medische zorg. Maar ik ben ervan overtuigd dat voor veel mensen opgaat dat ze zich een stuk beter voelen als ze juist die ándere zorg hebben gehad. Als ze hun problemen de baas zijn en weer perspectief kunnen zien. Door deze korte lijnen tussen huisarts en welzijnswerkers kunnen we snel aan de slag. We besparen ook onnodige medische onderzoeken.”

Proef in Castricum

Het gaat nu nog om een proef. In Castricum hebben al meerdere inwoners dankzij Welzijn op Recept deelgenomen aan welzijnsactiviteiten in de buurt en aan vrijwilligerswerk via Stichting Welzijn Castricum.

De volgende huisartsenpraktijken doen nu mee aan de proef: Huisartsenpraktijk van der Maarel, Groepspraktijk Akersloot en Dorpspraktijk: huisarts Remmelzwaal en huisartsen Doeksen & Weijer. Als de proef succesvol is, sluiten andere praktijken aan.

Divers aanbod

Vincent Smit, praktijkondersteuner huisarts GGZ (Vicino NHN): “Ik vind het belangrijk om breed te kijken naar de gezondheid van de patiënt met psychosociale klachten. Ik heb al verschillende patiënten met succes doorverwezen. Het diverse aanbod van Welzijn op Recept kan een belangrijke stap voor iemand zijn om te gaan werken aan wat echt betekenisvol is en wat zingeving geeft.”