Castricum krijgt er een burgemeester bij, een Klimaatburgemeester

Algemeen
Frank Drost gaat als klimaatburgemeester inzetten op bewustwording.
Frank Drost gaat als klimaatburgemeester inzetten op bewustwording. ((Foto: Aangeleverd))

LIMMEN -  Burgemeester Mans kan een stoel bijschuiven aan zijn bureau want hij krijgt er een rechterarm bij, of is het een linkerarm? Linksom of rechtsom het is Frank Drost (60) die zich van overheidswege een week lang Klimaatburgemeester va Castricum mag noemen. Drost komt de gemeente assisteren bij het zoeken naar oplossingen voor klimaatproblemen. Zijn expertise op het gebied van duurzaamheid en klimaat is groot want in de dagelijkse leven is Drost ondernemer op het gebied van duurzaamheid en preventie bij Drost Advice.

De Nationale Klimaatweek is van 28 oktober tot en met 5 november

Van 28 oktober tot en met 5 november verzorgt de Rijksoverheid de Nationale Klimaatweek, met diverse campagnes. Zo krijgt elke gemeente een of meerdere Klimaatburgemeesters, die zichzelf hebben aangemeld of door een ander zijn voorgedragen. 

Drost houdt zich al jaren bezig met duurzaamheidsprojecten en het energieneutraal inrichten van bedrijfsgebouwen en kantoren. Tegenwoordig is hij ook actief op de particuliere markt. Voor de ‘Initiatiefgroep Nieuw Zwembad’ heeft hij zich belangeloos ingezet met het geven van adviezen bij de nieuwbouw van De Witte Brug. 

Drost over zijn nieuwe functie: “Als klimaatburgemeester van Castricum ga ik inzetten op bewustwording. Graag wil ik aandacht vragen voor klimaatverandering. Een thema dat ons allemaal aangaat en dat raakt aan tal van andere thema’s, zoals vrede en veiligheid, gezondheid, voedselzekerheid en biodiversiteit.” 

Het klimaat is ongrijpbaar en een complex systeem

Het klimaat is ongrijpbaar en een complex systeem met veel processen die op elkaar inhaken. Daarnaast lijkt het vooral lastig voor mensen om de knop om te zetten en over te schakelen naar een meer duurzamer leven. Er ligt dus een uitdagende taak voor deze Klimaatburgemeester. 

“Als we ons niet bewust zijn van de milieuprobleem gebeurt er niets en creëren we geen draagvlak”, aldus Drost. “De maatregelen die we kunnen nemen vallen onder twee noemers. Ten eerste zogeheten mitigatie, die de oorzaken van klimaatverandering moet wegnemen. Bijvoorbeeld door het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken, boskap te stoppen en nieuwe bossen aan te leggen. Ten tweede gaat het om adaptatie: aanpassing om de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van dijken en het verbeteren van regenwaterafvoer.”

Voor de Nationale Klimaatweek zijn nog drie andere inwoners van gemeente Castricum genomineerd, te weten Bonnie Snoek, organisator met een groen hart en Paul Sap, Technical Project Manager bij Bliq BV.

Iedereen doet wat

Iedereen kan wat doen voor het milieu. De overheid, bedrijven en jijzelf ook. Dat kan iets groots zijn of juist iets kleins. Goedkoop of duur. De een laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen. Iets doen voor het klimaat doe je op jouw manier. 

Meer informatie over de klimaatburgemeesters is te vinden op de website van de Rijksoverheid: www.iedereendoetwat.nl