Terugblik

Kunst en Vitamine C: het zijn de beste antidepressiva in coronatijd

Algemeen
Een van de cursisten in de Workshopfabriek aan de Van Speykstraat (BBC) in Castricum.
Een van de cursisten in de Workshopfabriek aan de Van Speykstraat (BBC) in Castricum. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Midden in de coronacrisis kwam de allereerste editie van Castricums Nieuwsblad uit met een passend verhaal over eenzaamheid op de voorpagina. Op het moment van drukgang leek het er in de zomer van 2020 even op dat de crisis voorbij was. Van een tweede golf was nog geen sprake. We wisten niet wat we nu wel weten. We zitten er nog middenin. Het is een zware tijd voor iedereen. We roeien allemaal met de riemen die we hebben en proberen het hoofd boven water te houden. In het bijzonder ondernemers die hun reserves zien verdampen en elke keer weer het wiel opnieuw moeten uitvinden.

door Yvette van der Does

Vanaf het moment dat het luchtruim dichtging rond 16 maart 2020 zat de schrik er ook flink in bij Mieke Rozing. Ze werd er somber van. Die somberheid was wel ook het moment waarop ze dacht “Ik ben niet de enige die bang en somber is. hoe zit dat met die mensen die zich voor de corona ook al eenzaam voelden?” Met die gedachten kwam een kracht bij haar vrij. Ze stapte uit haar angst en kwam in actie. Om in verbinding te blijven met anderen organiseerde ze midden in de coronacrisis het evenement Castricumse Etalage Kunst. Het werd het startschot voor een samenwerking met ons nieuwsplatform. Als verslaggever Kunst, brengt ze (inmiddels samen met Ed Bausch) regelmatig een bezoek aan kunstenaars in onze regio. Voor deze week draaien we de rollen om en brengen we een bezoek aan haar studio aan de Van Speykkade in Castricum.

Als jong meisje wilde Mieke graag kapster worden, maar dat vonden haar ouders geen goed idee. Dus ging Mieke de verzorging in. Ze werkte bij verzorgingshuis de Santmark, maakte reizen in het buitenland en werkte nog een tijdje op de markt met later een eigen kledingzaak. De geboren en getogen Castricumse begon haar carrière als docent beeldende vorming op de bovenverdieping bij Ida Bakker in de Dorpsstraat. Later vertrok ze naar Streetscape, waar ze ruim twee jaar werkte om uiteindelijk haar ruime studio in Buurt- en Biljartcentrum Castricum te betrekken. Mieke: “De crisis kom ik door mede dankzij de coulance van mijn verhuurder, de BBC. En gelukkig mag ik na de vakantie weer volop lesgeven in het basisonderwijs. Er staan ook weer nieuwe workshops in de agenda.” Mieke is ook cultuur coördinator voor ISOB openbaar basisonderwijs.

De tekst loopt door onder de foto:

Mieke Rozing in haar studio. (Foto: Yvette van der Does)

Sinds ik creatief bezig ben verbetert mijn gezondheid

Op het moment dat we Mieke vlak voor de vierde lockdown (?) op vitamine C trakteren, in plaats van gebak, geeft ze schilderles. De cursisten zijn aan het werk met olieverf, Mieke’s specialisme. “Mieke is onze rots in de branding”, vertelt een van de cursisten. “Natuurlijk is het een cursus waarvoor je gewoon moet betalen, maar het is wel iets meer dan dat. Het is voor mij ook een hele goeie antidepressiva. Ik liep jarenlang met klachten, maar sinds ik creatief bezig ben merk ik dat mijn gezondheid verbetert. En hoe fijn is het om samen met anderen een passie te delen, nieuwe technieken te leren. Iets maken waarvan je vooraf dacht dat je dat nooit had gekund. Mieke houdt niet van truttige knutselwerkjes, ze leert ons de echte basistechnieken van het schilderen, zodat ik er thuis zelfstandig mee verder kan.”

De tekst loopt door onder de foto:

Een van de cursisten geconcentreerd aan het werk. (Foto: Yvette van der Does)

Zelf komt Mieke de laatste tijd niet echt toe aan eigen werk maken. Ze staat als kleine zelfstandige in de overleven stand. “Na elke persconferentie moet je je werk weer aanpassen. Dan mag je wel les geven, maar niet aan grote groepen. Dan sta ik weer online les te geven. Het vraagt om flexibiliteit en heel veel creativiteit om deze moeilijke tijd door te komen. Ik heb nog de mazzel dat het buurthuis aan de laatste veiligheidseisen voldoet met een gloednieuw ventilatiesysteem. Die luxe hebben lang niet alle bedrijven en scholen weet ik uit ervaring.”

De tip die Mieke aan onze lezers wil meegeven voor het nieuwe jaar: “Als er weer nieuwe coronamaatregelen komen, kijk naar wat je wel kan doen binnen de beperkingen die er zijn! Blijf positief en blijf in verbinding staan met anderen.”

Inzoomatelier

In de zoektocht naar mogelijkheden binnen de beperkingen heeft Mieke haar ‘Inloopatelier’ omgedoopt tot ‘Inzoom-atelier’. Ze geeft weer online les. Iedereen kan meedoen, leeftijd of ervaring maakt niet uit. Wat zij nu doet is: je spreekt met haar af wat jij wilt schilderen en je haalt de materialen bij haar op. Heb je geen penselen of andere basismaterialen dan krijg je een pakket gereedschap in bruikleen. Zo schilder jij thuis wat jij graag wilt leren en je krijgt direct advies tussen 9.30 en 12.00 uur. Zo blijf je toch lekker bezig met fijne dingen, even niets anders aan je hoofd. Soms worden de grappen gemaakt als de schilders hun pakket ophalen dan roepen we: “Hier weer een pakket antidepressiva”.

Bekijk hieronder alle atelierbezoeken van de afgelopen tijd:

Voor meer informatie: www.miekerozing.nl, mail info@miekerozing.nl, tel.: 06-10566887

Afbeelding