Cameratoezicht dorpshart Castricum niet op orde, gemeente riskeert hoge boete

Politiek
Cameratoezicht in Castricum.
Cameratoezicht in Castricum. (Foto: Archief Rodi Media/MR)

CASTRICUM - Afgelopen voorjaar stelde Rens Blom van Nieuwsuitcastricum.nl een onderzoek in naar het cameratoezicht in het dorpshart van Castricum. De camera’s die op ons worden gericht wierpen vragen bij hem op. In juli stelde Blom het cameratoezicht aan de kaak in een artikel in zijn nieuwsbrief. Gemeente Castricum heeft  inmiddels aangegeven de informatievoorziening te gaan verbeteren en gaat er alles aan doen om een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens te voorkomen.

Gemeente riskeert boete van de Autoriteit Persoonsgegevens 

In zijn onderzoek komt naar voren dat de camera’s in het centrum niet voldoen aan nationale en internationale wet- en regelgeving. Zo werden de beveiligingscamera’s geplaatst als een tijdelijke maatregel om uitgaansgeweld in het weekend terug te dringen. Uit onderzoek blijkt dat de camera’s 24 uur per dag, 7 dagen in de week beelden opnamen. Juristen hebben onlangs vastgesteld dat de waarschuwingsborden bij de camera’s niet aan de wettelijke eisen voldeden. Bij de palen stond de tekst ‘Cameratoezicht politie Alkmaar’, er stond verder niets op over waar je meer informatie over het cameratoezicht kon vinden. Daarnaast schoot de informatievoorziening tekort: op de website van de gemeente was niets te vinden over het cameratoezicht in en rond de dorpskern. Raadsstukken en andere documenten over het besluitvormingsproces zijn ontoegankelijk en raadsleden waren niet op de hoogte van het permanente toezicht. 

Gemeente Castricum heeft laten weten het cameratoezicht in het dorpshart op verschillende manieren aan te gaan passen om een hoge boete te voorkomen omdat de huidige toezicht met de twee palen niet voldoet. Er komen meer waarschuwingsborden in het centrum en burgemeester Mans gaat een nieuw besluit nemen over de wijze waarop de het cameratoezicht wordt voortzet. Het onderzoek is Blom half april gestart en het volledige verhaal is te lezen op de website van Nieuws uit Castricum