Moeder Riet zorgt voor Piet

Algemeen
Riet van der Himst staat klaar met volle koffers en dozen gevuld met Sinterklaas attributen.
Riet van der Himst staat klaar met volle koffers en dozen gevuld met Sinterklaas attributen. (Foto: Aart Tóth)

Castricum – Als echtgenoot van de vorige goedheiligman in Castricum, Theo van der Himst, was Riet goed op de hoogte de activiteiten en intochten van Sinterklaas. Veertig jaar was hij actief als goedheiligman. Niet toevallig: evenveel pietenpakken zijn er in die jaren door Riet gemaakt. 

Riet is schatbewaarder van een groot aantal pietenpakken, die zij wast, repareert en nieuwe knopen aanzet. Als de pieten in Castricum aankomen van zo’n lange reis is een schoon pak geen overbodige luxe. Als Goedheiligman is Hein Poel nu zeven jaar de opvolger. Al die jaren bleef Riet, of veelal genoemd Moeder Riet, voor de pakken zorgen. Vandaar dat alle pieten ook afgelopen weekend er tijdens de intocht er fleurig en schoon bijliepen.

Naar de volgende piet

De ruim veertig pietenpakken heeft Riet allemaal zelf gemaakt, van goed wasbare stoffen. Dat begon met een hoofdpietenpak, waar ieder jaar een nieuwe voor werd gemaakt. De voorgaande schoof dan door naar een volgende piet. Zo kwamen er dus ruim veertig Pietenpakken. Ook Sinterklaaspakken maakte Riet al die jaren. Net als kragen en strooizakken. Al die jaren had zij al deze zaken in beheer en zorgde voor onderhoud en wasbeurten. In die hoogtijdagen zorgde ze ook voor het strooigoed in de vorm van ‘Moppen’ van een bakker uit Limmen, waarvan vele kilo’s naast het echtelijk bed stonden om droog te blijven. Ook de jaarlijkse  tweeëntwintig dozen groot Sint-schuim zorgde Riet voor de inkoop en opslag. “Alles voor een geslaagd Sinterklaasfeest,” glimlacht Riet.

Moeder Riet

Intussen is Moeder Riet alweer 85 jaar en is nog volop bezig in het dagelijks leven. Zo is zij al jaren mantelzorger voor enkele buurtbewoners, waar ze dagelijks het ontbijt, lunch en diner verzorgt. Tussendoor komt ze ook nog koffie drinken en samen televisie kijken. Kortom, Riet van der Himst draait sociaal nog volop mee en is zeker geen stilzitter. “Wel komt er na de verjaardag van Sinterklaas in 2021 een eind aan de onderhoudszorgen voor pakken, baretten, kragen en zakken. De beurt is na 40 jaar aan een ander,” aldus Moeder Riet.