Doneer-een-zaailing-dag

Algemeen
Lever zaailingen in op zaterdag 27 november.
Lever zaailingen in op zaterdag 27 november. Foto: aangeleverd

BAKKUM – De campagne Meer Bomen Nu gaat dit jaar 1 miljoen bomen (ver)planten. En jij kan daarbij helpen door zaailingen uit je eigen tuin (of uit die van je buren of oma) te doneren. Zaterdag 27 november kan je zaailingen inleveren op honderden plekken in het land. In Bakkum kan dat bij de MeerBomenNu Bomenhub aan de Duinenboschweg, t.h.v. het einde van de Zanderijweg.

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. 

Zaailingen

Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-150 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit de grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven. De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Wel is het fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam.

Stekken

Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struik. Voor de vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 centimeter en zet ze met de onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen. Populier en wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 centimeter in grond. Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).

Lever ze in bij Bomenhub Bakkum op zaterdagmiddag 27 november tussen 14.00 en 17.00 uur.