Drinkwaterbedrijf PWN verhoogt tarieven drinkwater in 2022

Algemeen
Komend jaar betalen klanten gemiddeld € 1,34 per 1.000 liter drinkwater en voor het vastrecht € 61,89 inclusief 9% btw.
Komend jaar betalen klanten gemiddeld € 1,34 per 1.000 liter drinkwater en voor het vastrecht € 61,89 inclusief 9% btw. (Foto: Andrea Puaquandio voor Pexels)

NOORD-HOLLAND - PWN heeft de nieuwe drinkwatertarieven vastgesteld en verhoogt de tarieven per 1 januari 2022 gemiddeld met 2,2%. Komend jaar betalen klanten gemiddeld € 1,34 per 1.000 liter drinkwater en voor het vastrecht € 61,89 inclusief 9% btw. Voor een gemiddeld huishouden is de drinkwaterfactuur ongeveer € 4,20 per jaar hoger dan in 2021.

De tariefstijging is het gevolg van de stijgende kosten waar PWN mee te maken heeft, zoals inflatie en CAO-aanpassingen. De stijging is ook het gevolg van grote noodzakelijke investeringen die we moeten doen om de kwaliteit én de beschikbaarheid van het drinkwater in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Denk daarbij aan investeringen in de zuiveringstechnieken en in het onderhoud van het leidingnet. Uitdagingen De kwaliteit van het drinkwater in Nederland behoort tot de top van de wereld en kan overal en altijd direct uit de kraan gedronken worden, tegen een zeer betaalbare prijs. De vanzelfsprekendheid waarmee wij Nederlanders de kraan opendraaien, staat in scherp contrast met de uitdagingen waar we als drinkwaterbedrijf voor staan. Klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming én het onderhoud van het leidingnet vragen om een forse toename van investeringen. PWN blijft zich uiteraard inzetten op effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering en kostenbesparing.

Betrouwbaar drinkwater 

Zo’n 600 medewerkers zorgen er samen dagelijks voor dat onze klanten altijd en overal in ons voorzieningsgebied kunnen rekenen op betrouwbaar drinkwater. Jaarlijks leveren we ruim 110 miljard liter drinkwater aan ruim 800.000 consumenten, bedrijven en instellingen. Dit gebeurt via een drinkwaterleidingnet van ruim 10.000 kilometer lang, ongeveer een kwart van de omtrek van de wereld.

Kijk op PWN tarieven voor het volledige tarievenoverzicht en waterbesparingstips.