Olympische Spelen van Tokio 2020: deze Haarlemmers doen mee

Algemeen
Frank de Wit.
Frank de Wit. (Foto: Wikimedia Commons)

HAARLEM - De Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio zijn inmiddels in volle gang. Vrijdag 23 juli om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) vindt de openingsceremonie plaats. Welke Haarlemse sporters doen mee met de Olympische Spelen van 2020? Wij stellen er graag een aantal aan je voor.

Mis je nog Haarlemse sporters in onderstaande lijst? Reageer dan onder dit bericht op onze Facebook-pagina, stuur ons een privébericht via Instagram of mail naar redactiehln@rodi.nl!

Olympische Spelen: programma/schema TeamNL

Via deze link vind je het programma/wedstrijdschema van de Olympische Spelen voor TeamNL. Namens Rodi Haarlem: veel succes allemaal op de Olympische Zomerspelen van Tokyo 2020!

Judo: Henk Grol

Grol (36) deed al eerder mee aan de Olympische Spelen, zoals in 2008, 2012 en 2016, en is een van de beste judoka’s van Nederland. Grol valt onder de klasse +100 kilogram. In Peking (2008) won hij twee keer brons, in Londen één keer. Ook behaalde hij drie keer zilver op het WK en is hij drievoudig Europees kampioen. 

Tekst gaat door onder foto

olympische spelen haarlemmers haarlem tokio 2021 2020
Henk Grol tijdens de Olympische Spelen van 2012. - Wikimedia Commons

Judo: Frank de Wit 

Officieel is De Wit geen Haarlemmer. Wel traint hij bij het Haarlemse Kenamju. Hij werd in 2015 wereldkampioen in zijn klasse bij de jeugd. Ook was hij erbij tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Een jaar later behaalde hij de eerste plek in de klasse tot 81 kilogram bij een grandslamtoernooi in Parijs.

Tekst gaat door onder foto

olympische spelen haarlemmers haarlem tokio 2021 2020
Frank de Wit (rechts) in 2016.  - Wikimedia Commons

Zeilen: Bart Lambriex

Zeiler Lambriex (22) werd geboren in Haarlem. Hij behaalde de de achtste plek in 2019 op het FX WK met zijn 49er-zeilboot. Met zijn zeilpartner Pim van Vugt wist hij een van de vier plekken voor de Olympische Spelen in Tokio te bemachtigen.

Roeien: Roos de Jong

De Haarlemse De Jong (28) wist bij de dubbel twee al eerder brons te winnen op het WK Roeien in 2019, samen met Lisa Scheenaard. Zilver behaalde het duo zelfs tijdens het EK in 2020 - en eerder lukte dit De Jong ook op het EK in 2019, toen met Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Sophie Souwer, in de dubbel vier. Hoe ver zal De Jong tijdens deze Spelen komen?

Roeien: Bram Schwarz 

De 23-jarige Schwarz begon op zijn 11e met de roeisport. Op zijn 16e deed hij voor het eerst mee aan het WK met de junioren, het jaar erna werd zijn juniorteam wereldkampioen. Ook won Schwarz tijdens het WK Roeien in 2019 al een medaille, en ook tijdens deze Olympische Spelen van Tokio 2020 is hij op de goede weg. Tijdens het eerste officiële weekend van de Tokyo 2020 Olympics behaalde Schwarz met zijn Holland Acht-team al de finale van de Olympische Spelen


Beachvolleybal: Sanne Keizer

Keizer (36) komt oorspronkelijk uit Doetinchem, maar woont inmiddels in Haarlem. Ze brak internationaal door op haar zeventiende. Een jaar later wist ze een finaleplek te behalen bij de Europese Kampioenschappen. Tijdens de Olympische Spelen van Londen bereikte ze met Marleen van Iersel de kwartfinale van het beachvolleybal. In Tokio vormt ze een team met Madelein Meppelink. Hoe ver zou de Haarlemse politieagente deze Olympische Spelen komen?

Badminton: Selena Piek

Ook Piek (29) komt oorspronkelijk niet uit Haarlem. Wel is ze lid van Haarlemse badmintonclub BC Duinwijck. Ze werd meerdere keren Nederlands kampioen bij de disciplines dubbel en gemengd-dubbel. Eerder deed ze al mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, onder meer met Eefje Muskens (damesdubbelspel). Met haar behaalde Piek ook een bronzen medaille op het EK in 2014. In Tokio doet ze mee met Robin Tabeling. 

olympische spelen haarlemmers haarlem tokio 2021 2020
Selena Piek (links) - Wikimedia Commons