Streetart in Schalkwijk: het verhaal achter de muurschilderingen

Cultuur
"Kunst geeft de buurt 'een gezicht'."
"Kunst geeft de buurt 'een gezicht'." (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Misschien was het je al opgevallen: Schalkwijk is opgefleurd met een paar fraaie muurschilderingen! Wat is het verhaal achter deze streetart?

“De Amerikaanse kunstenaar Gaia is deze zomer in onze stad”, vertelt de gemeente. “We vroegen hem op twee locaties in Schalkwijk muurschilderingen te maken. Verhalen van stadsgenoten uit Schalkwijk vormden de basis van zijn kunst in Haarlem.”

Zo ging kunstenaar Gaia in gesprek met bewoners en wijkorganisaties. Hij luisterde naar persoonlijke verhalen ervaringen van buurtgenoten. Hij heeft twee doelen met de gesprekken: 

- hij krijgt inzicht in de mensen die in de wijk wonen en wat er leeft in de buurt. Dit is de basis voor zijn ontwerpen van de muurschilderingende gesprekken die ontstaan
- tussen Haarlemmers en Gaia en ook tussen buurtgenoten zijn een belangrijk onderdeel van het project.

Muurschilderingen Haarlem: het gezicht van de wijk

Zaterdag werden de muurschilderingen onthuld aan het publiek. Burgemeester Wienen was er uiteraard bij. Gemeente Haarlem: “Voor de gemeente zijn de nieuwe muurschilderingen een belangrijke toevoeging aan de kunst in de openbare ruimte. Ze zorgen dat kunst dichtbij is voor alle inwoners van Haarlem. Het fleurt op en geeft de buurt ‘een gezicht’. Dit zijn de eerste twee van meerdere muurschilderingen die de wijk in de komende jaren gaan verfraaien.”

Streetart Schalkwijk: ook een tentoonstelling

Op twee locaties in Schalkwijk maakte Gaia een muurschildering. Op het gebouw TP2 aan het Terschellingpad en op het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem) aan de Stresemannlaan. Ook richt Gaia een tentoonstelling in bij 37PK, Platform voor Kunsten. Deze expositie is te zien van 17 juli t/m 29 augustus en gratis te bezoeken.

Burgemeester Wienen bij een van de muurschilderingen.