VIDEO

Grand Prix Zandvoort: dit moet je weten (ook als je niet van Formule 1 houdt)

Sport
Max Verstappen
Max Verstappen (Foto: Pixabay/Randomwinner)

ZANDVOORT - Vanaf 3 september keert voor het eerst in 36 jaar de Formule 1 terug op het Zandvoort circuit. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over corona, tickets, bereikbaarheid, verkeer en openbaar vervoer en meer rondom de Grand Prix.


Grand Prix Zandvoort wanneer

De Dutch Grand Prix/F1 in Zandvoort vindt plaats tussen 3 en 5 september. Op 5 september neemt ‘onze’ Max Verstappen het op tegen onder meer Lewis Hamilton en Sebastian Vettel tijdens de F1 Grand Prix. De race begint om 15.00 uur en wordt uitgezonden op onder meer Ziggo Sport.

Formule 1 in september: CoronaCheck-app en Testen voor Toegang

Ben je ingeloot en mag je dus aanwezig zijn bij het Grand Prix-spektakel begin september? Gaaf! Let er wel op dat je de CoronaCheck-app moet gebruiken en ook Testen voor Toegang van toepassing is. Je kunt dus een negatieve testuitslag laten zien en/of bewijzen dat je gevaccineerd bent. De voorwaarden voor Testen voor Toegang vind je hier. Eventueel kun je in Zandvoort zelf nog naar een testlocatie.

CoronaCheck-app
Om het evenement veilig te kunnen organiseren maken we voor de toegang gebruik van de CoronaCheck-app. Dit betekent dat alle Dutch Grand Prix bezoekers naast een toegangsticket ook moeten voldoen aan de ‘Testen voor Toegang’ voorwaarden om op het evenemententerrein van de Dutch Grand Prix te kunnen komen. Lees daarom de ‘Testen voor toegang’ voorwaarden zorgvuldig door. Met de app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al corona gehad hebt. Let op: Neem naast de CoronaCheck-app ook altijd een geldig identiteitsbewijs mee. Alle informatie over de CoronaCheck-app is te vinden op: www.coronacheck.nl.


Tickets Grand Prix op naam zetten

Ook goed om te weten als je bent ingeloot, is dat je je tickets op naam moet zetten. Stonden jouw tickets voor de Formule 1 in september al op naam? Dan worden die uiterlijk op 23 augustus toegestuurd.

Dokter tijdens Formule 1 Zandvoort

Heb je onverhoopt een dokter nodig tijdens de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort? Hier vind je alle posten van de EHBO/huisartsen in dat weekend.

Grand Prix/F1 Zandvoort: verkeersmaatregelen

In het kort wordt aangeraden zoveel mogelijk met de fiets, trein, het openbaar vervoer of georganiseerd busvervoer te komen.

Verwacht wordt dat de Grand Prix Zandvoort zo’n 110.000 nationale en internationale bezoekers trekt. Om het verkeer rondom de Formule 1 in goede banen te leiden, werkt de gemeente Zandvoort bijvoorbeeld samen met de gemeente Haarlem, de provincie en vervoerders. In het mobiliteitsplan die deze partijen samen opstelden, staan verkeersmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat onder meer bewoners, leveranciers en hulpdiensten probleemloos met de auto of motor Zandvoort in en uit kunnen. 

In het Dutch Grand Prix-mobiliteitsplan is onder meer het volgende te lezen:

- Met de auto of motor kom je als reguliere bezoeker Zandvoort vanaf donderdag 2 september tot maandagochtend 6 september niet in. Wel kun je gebruikmaken van de Park+Bike locaties. Vanaf deze plek ben je met je eigen of een gehuurde fiets in een half uur in Zandvoort. Reserveer als fietser wel vooraf een fietsparkeerplek voor de Grand Prix in Zandvoort

“Reguliere bezoekers van Zandvoort zijn welkom als voetganger, met de fiets, met de trein en met georganiseerd busvervoer. Zij ontvangen geen doorlaatbewijs en kunnen dus niet met de auto of motor Zandvoort in vanaf 0.01 uur op donderdag 2 september tot 05.00 uur op maandag 6 september. Vanwege voorbereidende werkzaamheden wordt de Boulevard Barnaart tussen Bloemendaal en Zee en Zandvoort vanaf woensdagavond 1 september om 20:00 uur afgesloten.”


Met auto of motor Zandvoort in tijdens Grand Prix: doorlaatbewijs

“Er is voor iedereen met een doorlopende parkeervergunning of een parkeerplaats op eigen terrein een doorlaatbewijs beschikbaar”, meldt de gemeente Zandvoort. “Ook voor mensen die voor hun beroep in Zandvoort moeten zijn, worden er doorlaatbewijzen beschikbaar gesteld. Als u op dit moment één of meerdere doorlopende parkeervergunningen heeft, dan hoeft u niets te doen. U ontvangt automatisch voor elke parkeervergunning, één doorlaatbewijs. Als u één of meerdere auto’s en/of motoren bezit en waarvan het kenteken in Zandvoort geregistreerd staat, dan hoeft u ook niets te doen. Het doorlaatbewijs wordt automatisch naar u toegestuurd.”

Let op! Met het doorlaatbewijs kun je Zandvoort alleen in komen via de doorlaatpost op de Zandvoortselaan. Via de Zeeweg is geen optie, aangezien Boulevard Barnaart dicht is. Hier lees je meer over doorlaatbewijzen voor Zandvoort tijdens de Formule 1 race. 

Tekst gaat door onder foto

max verstappen formule 1 grand prix zandvoort race
Max Verstappen - (foto: Red Bull Content Pool - Clive Rose/Getty Images)

- Ook bezoekers van de Formule 1 kunnen volgens het mobiliteitsplan met andere vervoermiddelen dan auto of motor het gebied in.

“Bezoekers van de Dutch Grand Prix race kunnen vanaf hun woon- of verblijfadres naar het circuit komen lopen, de fiets pakken of gebruik maken van één van de Park+Bike locaties waar van de auto overgestapt kan worden op de eigen of gehuurde fiets. Ook kan van het openbaar vervoer (trein of bus) gebruik worden gemaakt. Daarnaast is er de mogelijkheid om met georganiseerd vervoer vanuit diverse locaties in Nederland naar het circuit te reizen. Ook worden er Park+Ride locaties in Beverwijk en Lisse (Keukenhof) gefaciliteerd. Voor meer informatie over de bereikbaarheid voor bezoekers verwijzen wij naar de website van de Heineken Dutch Grand Prix.”

- Ook voor (brom-)fietsers gelden diverse aanpassingen. Zo wordt op diverse fietspaden eenrichtingsverkeer ingesteld. Bekijk ook deze interactieve kaart (pagina 4) om te zien welke maatregelen rondom de F1 in Zandvoort op (brom-)fietsers van toepassing zijn. Op deze site vind je ook de maatregelen voor voetgangers.

Bekijk gedetailleerde informatie over verkeer in en rond Zandvoort op 3 tot en met 5 september via de website van de gemeente.


Formule 1 Zandvoort: bussen en treinen rondom de race

Let op! Dit is belangrijk om te weten als je met het openbaar vervoer naar Zandvoort wil tijdens de F1:

- “Gedurende de periode van vrijdag 3 september 2021 tot en met zondag 5 september 2021 rijdt buslijn 81 niet verder dan halte ‘De Lakens’ in Bloemendaal aan Zee. De haltes van lijn 81 in Zandvoort komen te vervallen. Voor reizigers uit Zandvoort-Noord die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer rijdt er tussen 11:00 en 16:00 uur een belbus. Meer informatie over het aanmelden voor deze belbus volgt op een later moment.”

- “Buslijn 80 rijdt via de evenementenroute zoals vaker in Zandvoort bij evenementen wordt toegepast. De bus stopt in het centrum alleen op het Thorbeckeplein.”

- “Op reguliere zomerse dagen wordt ook buslijn 84 gereden, deze rijdt dan dezelfde route richting Zandvoort als buslijn 81. Gedurende de DGP wordt deze lijn niet ingezet.”

 - “Op vrijdag, zaterdag en zondag rijden er twaalf treinen per uur van en naar Zandvoort.”

Verdere verkeersmaatregelen Grand Prix

Ook dit is goed om nog te weten:

- “Om uw bestemming in Zandvoort te bereiken, kan het zijn dat u tijdelijk een andere route moet volgen. Vanwege de afsluiting van de spoorwegovergang in de Van Lennepweg geldt dat verkeer van en naar Zandvoort Noord via de Zandvoortselaan, Burgemeester Engelbertsstraat en Burgemeester van Alphenstraat rijdt.”

- “Op de Tolweg is tussen de Doctor C.A. Gerkestraat en de Frans Zwaanstraat geldt eenrichtingsverkeer in zuidelijke richting (naar de Frans Zwaanstraat).”

- “Daarnaast geldt op de Kostverlorenstraat en Keesomstraat dynamische eenrichtingsverkeer waarbij autoverkeer de rijrichting van het inkomend fietsverkeer volgt.”

Programma Formule 1 Dutch Grand Prix Zandvoort

Naast de Formule 1 is er in het weekend van 3, 4 en 5 september nog veel meer te doen in Zandvoort! Denk aan de Formule 3, W-Series en Porsche Supercup. Het precieze programma van het circuit Zandvoort tijdens de Dutch Grand Prix vind je hier.


Zandvoort Beyond

Rondom de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix vindt ook het Zandvoort Beyond Festival plaats. Hierover lees je later meer op de website van het evenement.

Alvast in de stemming komen? Dat doe je met deze video!