Marcel van de Haarlemse Reddingsbrigade hielp bij overstromingen Luik: ‘Niet normaal wat je aantreft’

Algemeen
Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade.
Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM – Compleet ondergelopen wijken, hulpeloze negentigplussers die uit hun woning worden getild en interieur dat door de straten drijft: Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade zag het een paar dagen geleden allemaal. Samen met zijn team van vrijwilligers hielp hij bij de overstromingen in Limburg én het Belgische Luik.

“Het was denk ik een uurtje of vier ’s nachts toen ik gebeld werd door de Nationale Reddingsvloot (NRV) – die alle reddingsbrigades in Nederland vertegenwoordigt. Of we klaar wilden gaan staan om af te reizen naar het zuiden, waar de overstromingen volop bezig waren in Limburg en België.” Met ‘we’ doelt Marcel op het team van de Haarlemse Reddingsbrigade, bestaande uit zo’n zestien vrijwilligers. Marcel, zelf werkzaam in de zorg als kok én coördinator van de bedrijfshulpverlening, kon gelukkig vrij krijgen van zijn baas. “Als vrijwilliger ben je altijd afhankelijk van je werkgever. Gelukkig konden we een mooi team optrommelen. Overigens was het de eerste keer dat we werden ingezet in het buitenland.”

Langsdrijvend meubilair

En dus vertrokken de hulpverleners naar de getroffen gebieden. “Zelf ging ik naar België. We zijn met vier boten en bemanning in Luik gaan helpen. Het is niet normaal wat je dan aantreft, terwijl je door de straten váárt (en af en toe checkt of je geen paaltje ramt): meubilair dat langsdrijft, water tot aan borsthoogte en auto’s die tegen gevels zijn geklapt door de kracht van het water.”

Wij gaan weer naar huis, zij zitten met de ellende

Taak van Marcel en zijn team was het helpen evacueren van mensen. “Niet iedereen wil dat, sommigen willen hun huis niet uit en vluchten naar eerste en tweede verdiepingen. Over het algemeen waren de straten donker en verlaten, net een spookdorp soms.”

Twee negentigplussers

Wat het meeste indruk op Marcel heeft gemaakt? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Ja, de hele situatie natuurlijk, maar zo hielpen we ook een vrouw met een driejarig kindje aan boord. We gaven ze een foliedeken en brachten ze naar een bus bij ons startpunt. En de twee negentigplussers die we uit hun huis takelden omdat hun woning zowel van buiten als binnen was geblokkeerd door drijfhout en andersoortige troep, vergeet ik ook niet snel meer. Weet je, wij gaan aan het eind van de rit weer naar huis, maar deze mensen blijven zitten met alle ellende.”

Hoewel hij deze unieke en heftige gebeurtenissen niet snel zal vergeten, zou Marcel zo weer in de auto springen. “Ik ben dankbaar dat wij op onze manier ons steentje hebben kunnen bijdragen.”

Over de Haarlemse Reddingsbrigade

De Haarlemse Reddingsbrigade – met zo’n 220 leden – heeft een heel divers takenpakket. Zo kun je er een opleiding volgen tot bijvoorbeeld EHBO’er of lifeguard. Ook treedt de Reddingsbrigade op als beveiliger bij evenementen en heeft de Haarlemse Reddingsbrigade een rampenploeg die bij calamiteiten in Nederland of daarbuiten ingezet kan worden.

Marcel: “Wat veel mensen niet weten is dat al onze vrijwilligers zich belangeloos inzetten als hulpverlener. Zij hebben een vooropleiding gehad van bij elkaar tientallen uren (die zij vaak naast hun reguliere baan in de avonduren volgen), kunnen ook vervolgopleidingen tot bijvoorbeeld lifeguard of schipper (nog eens tientallen uren) volgen en krijgen regelmatig trainingen om de kennis actueel te houden. Want de opleiding is één, maar het gaat vooral om de ervaring die onze vrijwilligers daarna opdoen.”

Meer weten over de Haarlemse Reddingsbrigade of zelf lid worden? Kijk op www.haarlemse-reddingsbrigade.nl.