Hoe voorkom je verdrinking? Haarlemse Reddingsbrigade geeft tips

Algemeen
Hoe voorkom je verdrinking? Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade geeft tips.
Hoe voorkom je verdrinking? Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade geeft tips. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Een 53-jarige Haarlemmer is bij het zwemmen in Italië verdronken, toen hij door de sterke zeestroming werd meegesleurd. Vorig jaar zomer verdronk nog een 26-jarige zwemmer in de zee bij Zandvoort, tijdens een wedstrijd met zijn broer. Hoe kun je verdrinking voorkomen? De Haarlemse Reddingsbrigade geeft tips.


Meer mensen verdronken in 2020

Eerst wat cijfers. In 2020 verdronken 107 inwoners van Nederland, 31 meer dan in 2019. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers. Het aantal mannen dat verdronk steeg van 64 in 2019 naar 85 in 2020, meldt het CBS. Bij vrouwen steeg het aantal verdrinkingen van 12 naar 22. 

In de periode van 2011 tot en met 2020 vond 70 procent van de verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Ruim 20 procent gebeurde in en om het huis. Bij kinderen jonger dan 10 jaar vond ruim 40 procent van de verdrinkingen plaats in en om het huis.

‘Slachtoffer Zandvoort was onbekend met gevaren zee’

Volgens Marcel Spinella van de Haarlemse Reddingsbrigade verdronk de 26-jarige man vorig jaar zomer bij Zandvoort tijdens een weddenschap met zijn broer. “Vaak zie je bij mensen van niet-Nederlandse komaf dat zij nog te onbekend zijn met zwemmen an sich, laat staan de gevaren van de zee. Ook hebben zij vaak moeite met lezen van de waarschuwingsborden aan het strand.”

Schoolzwemmen zoals je dat vroeger had, bestaat bijna niet meer

Maar volgens Marcel valt er ook in Nederland zelf nog genoeg winst te behalen: “De zwemlessen hebben natuurlijk even stil gelegen vanwege corona. Daardoor is de zwemvaardigheid van kinderen afgenomen. Kinderen die kunnen zwemmen leiden we op tot zwemmend redder. Daarmee vergroot je de zwemvaardigheid aanmerkelijk. Maar ook schoolzwemmen zoals je dat vroeger had, bestaat bijna niet meer. Dat is helemaal voor de minderbedeelden onder ons een groot probleem. Er bestaan wel wat regelingen om zwemlessen te financieren voor deze doelgroep, maar die kent lang niet iedereen. Kinderen vallen daardoor letterlijk tussen wal en schip.”

Tips verdrinking voorkomen (bij een mui)

Marcel heeft nog wel wat tips om verdrinking te voorkomen. “De basis is: let op je éígen veiligheid. Want ben je niet bekwaam of voorzichtig genoeg en ga je toch het water in, dan vergroot je de kans op nóg een slachtoffer. Kijk daarbij goed naar de borden en vlaggen op het strand. En twijfel je over iets? Vraag dan direct hulp aan de Reddingsbrigade. Kom je tot slot onverhoopt in een mui terecht? Laat je dan – hoe gek dat ook klinkt – meevoeren en probeer er aan de zijkant van de mui uit te komen. Op onze site lees je nog meer tips over wat te doen bij een mui.” 

Over de Haarlemse Reddingsbrigade

De Haarlemse Reddingsbrigade – met zo’n 220 leden – heeft een heel divers takenpakket. Zo kun je er een opleiding volgen tot bijvoorbeeld EHBO’er of lifeguard. Ook treedt de Reddingsbrigade op als beveiliger bij evenementen en heeft de Haarlemse Reddingsbrigade een rampenploeg die bij calamiteiten in Nederland of daarbuiten ingezet kan worden. In het Boerhaavebad in Schalkwijk kun je de opleiding Elementair Zwemmen volgen van de Reddingsbrigade Haarlem. 

Marcel: “Wat veel mensen niet weten is dat al onze vrijwilligers zich belangeloos inzetten als hulpverlener. Zij hebben een vooropleiding gehad van bij elkaar tientallen uren, kunnen ook de opleiding tot lifeguard of schipper (nog eens tientallen uren) volgen en krijgen regelmatig trainingen om de kennis actueel te houden. Want de opleiding is één, maar het gaat vooral om de ervaring die onze vrijwilligers daarna opdoen.”

Meer weten over de Haarlemse Reddingsbrigade of zelf lid worden? Kijk op Haarlemse-reddingsbrigade.nl.

Bronnen: Accidentele verdrinkingen, 2020 en StatLine — Overledenen; belangrijke doodsoorzaken