Verborgen schatten (10): Flippo’s

Winkelen
Welke Flippo's had jij allemaal?
Welke Flippo's had jij allemaal? (Foto: De Snuffelmug)

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: Flippo’s!

Even terug naar 1995. Het jaar waarin de Flippo’s werden geïntroduceerd. U kent ze nog wel…. Een schijfje van kunststof of karton dat als premium gratis bij de chips van Smiths zat. Op de Flippo’s werden stripfiguren en personages uit de Looney Tunes-tekenfilms afgebeeld. Een ware rage. 

Overgewaaid uit Hawaï

Oorspronkelijk komt het gehele idee uit Hawaï, waar kinderen de kartonnetjes uit de doppen van melkflessen op elkaar legden en hier een steen op gooiden om zo alle met de afbeelding naar boven gevallen schijfjes te winnen. In 1988 werd het geïntroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam ‘Pog’. Op deze kartonnen schijfjes stond het Pog-mannetje afgebeeld. De populariteit van de Pogs werd door de Nederlander Hans Zandvliet opgemerkt. En ging ermee aan de slag. Het concept van de Flippo, verstopt in zakjes chips, werd voor het eerst door Zandvliet op de markt gebracht in Mexico onder naam ‘Tazo’ met daarop figuren van de Looney Tunes. 

Van multimiljonair tot bijstand

Hij werd er multimiljonair mee. De rage duurde 6 jaar. In de hoogtijjaren was de gemiddelde omzet 40 miljoen gulden. Maar daarna zat het op zijn zachts gezegd tegen. Uiteindelijk is Hans Zandvliet in de bijstand terecht gekomen. 

Flippo’s hebben niet echt veel waarde. De populariteit daarvoor is te kort geweest. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pokémon-kaarten. Er zijn echter wel een aantal Flippo’s die geliefd zijn bij verzamelaars. Eén daarvan is de ‘gouden’ Flippo. Daar zijn er 500 van gemaakt. De munt weegt 12,8 grs, is gemaakt van 33% goud, 8 karaats. In Nederland noemen we dat niet echt goud, maar het is voor verzamelaars nog steeds een gewilde munt. 

Binnenkort is er een collectie Flippo’s online bij de Snuffelmug te koop, via Snuffelmug/nl/shop.