Verborgen schatten (11): Radio Bulletin

Winkelen
Kent u Radio Bulletin nog?
Kent u Radio Bulletin nog? (Foto: Snuffelmug)

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: tijdschrift Radio Bulletin.

“Soms kom je van die juweeltjes uit de Nederlandse historie tegen in de kringloop”, aldus Bernice van de Snuffelmug. “Het Nederlandse tijdschrift Radio Bulletin is wellicht niet een item dat we ons allemaal herinneren, maar wel het is er wel een met een verhaal. 

Oudste tijdschrift

Radio Bulletin is het oudste tijdschrift in Nederland dat zich richtte op elektronica. De naam is afgeleid van wat elektronica destijds betekende voor amateurs: zelf radio’s bouwen. Het blad werd uitgegeven door Uitgeverij de Muiderkring, een zusterbedrijf van het handelsbedrijf in elektronica AMROH (American Radio House). 

AMROH werd opgericht in 1923 en importeerde aanvankelijk onderdelen uit Amerika voor zelfbouwers van elektronische apparaten - zoals radio’s en versterkers. Van een klein importbedrijf groeide AMROH snel uit tot een belangrijke bron van artikelen die de zelfbouwer nodig heeft.

Groot succes

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog herstelt Nederland zich van de geleden schade. De lonen zijn nog beperkt en het geld wordt niet of nauwelijks besteed aan luxezaken zoals radio’s. Tot rond 1960 maken veel Nederlanders daarom gebruik van de mogelijkheid een eigen radio-ontvanger te bouwen. De stroom betaalbare radio’s uit het Verre Oosten is op dit punt nog niet op gang gekomen en er is een markt voor zelfbouwprojecten. 

Vanwege de populariteit van doe-het-zelf-elektronica en audio werd het tijdschrift in de jaren 1970-1985 een groot succes. Ook het begin van de microprocessorrevolutie kwam voldoende aan bod en de grote jaren van de hobbycomputers 1980-1990 droegen bij aan het succes. Naast het tijdschrift publiceerde Uitgeverij de Muiderkring vele boeken over elektronica. Maar na 1990 verflauwde het succes. Mede door de groeiende concurrentie uit Azië en een verminderde zin in zelfbouw, waren de zaken niet meer rendabel. 

Het bedrijf sloot haar deuren in 2003. Daarmee kwam er een einde aan een roemrijk bestaan van de zelfbouw van radio en zelfbouw van elektronica tot microprocessoren. Radio Bulletin was altijd voorloper en trendsetter.

Bron: Retro.hansotten.nl/radio-bulletin en Wiki Beeld en Geluid