Onderzoeker krijgt bijval van raadscommissie in onderzoek naar doofpot PWC-rapport

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - De Haarlemse blogger Ralph Mooijekind heeft tijdens de vergadering van de commissie Bestuur donderdagavond bijval gekregen van de Haarlemse raadscommissie. Dit in zijn doorlopende conflict met de gemeente om een intern integriteitsonderzoek en een PWC-rapport openbaar te maken. Mooijekind vermoedt dat de stukken, die betrekking hebben op een kwestie die in de periode tussen 2009 en 2013 speelde op de IT-afdeling van de gemeente, bewust door het college in de doofpot worden gestopt. 

Joost Verhagen

Het onderzoek werd gestart na een incident waarbij de IT-directeur als bonus iPads zou hebben verstrekt aan de medewerkers, die hij inkocht bij zijn eigen bedrijf. Tot op heden kreeg Mooijekind alleen heftig gecensureerde documenten verstrekt, waarna hij verschillende rechtszaken startte sinds zijn originele verzoek in 2017. Inmiddels is de gemeente Haarlem volgens de blogger door tien rechters in vier uitspraken op de vingers getikt. Telkens was het oordeel dat de gemeente Haarlem ten onrechte te veel passages heeft weggevaagd in de verstrekte documenten.

Volledig zwart gelakt

Eva de Raadt (CDA) complimenteerde Mooijekind met zijn vasthoudendheid in het dossier. Ze nam tijdens de vergadering even de tijd om met de inspreker over het conflict te spreken, en bleef daardoor met nog meer vragen zitten. Deze vragen wil De Raadt voor de volgende raadsvergadering van de bezwaarcommissie - die zich over de geheimhouding heeft gebogen - beantwoord hebben. Zo vraagt ze zich bijvoorbeeld af of de commissie alle onderliggende documenten heeft gekregen. Het PWC-rapport is namelijk al voor een deel openbaar met een enkele witgelakte passage, maar het interne onderzoek is vrijwel volledig zwart gelakt.

De Raad van State zou volgens Eva de Raadt geïrriteerd zijn geraakt door de weigering van de gemeente om de geheimhouding correct te motiveren. Remko Trompetter (Actiepartij) verwijt de gemeente dat er continu dezelfde besluiten worden gemaakt over bezwaren, nadat er een rechterlijke uitspraak wordt gedaan. Coalitiepartijen PvdA en D66 zeggen alleen akkoord te gaan met geheimhouding als er duidelijk wordt gemotiveerd welke passages zijn weggelakt. GroenLinks wilde eerst het oordeel van de adviescommissie volgen, maar Jasper Drost zei dat de fractie na de discussie toch eerst de reactie van het college wil afwachten.

Privacyschending

Burgemeester Wienen zegt dat de gemeente zich helemaal niet meer gaat verzetten tegen de uitspraak van de Raad van State. “Vanaf nu zult u van ons nooit meer horen dat u informatie niet krijgt omdat het gaat om een integriteitszaak.” Wienen benadrukte dat het de gemeente niet is toegestaan om de privacy van werknemers te schenden.