Kerstpakkettenactie weer groot succes

Algemeen
Het team achter de succesvolle Kerstpakkettenactie.
Het team achter de succesvolle Kerstpakkettenactie. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Voor de negende keer op rij organiseren de Haarlemse Nicky en Ina samen met hun vrijwilligers de Kerstpakkettenactie. De kerstpakketten zijn bedoeld voor stadgenoten die het wat minder breed hebben. 

Het begon negen jaar geleden bij de Haarlemse Nicky Cordes, die zelf ook een tijd iets minder te besteden had. Dat gold ook voor Ina Meeuwesen, die zo’n jaar of vier geleden aanhaakte. De vrouwen zetten een Facebook-pagina op, via waar mensen zich kunnen aanmelden om aanspraak te maken op een boodschappentas vol voeding en andere benodigdheden. Iedere aanmelding wordt gecheckt, zodat de kerstpakketten wel eerlijk verdeeld worden. De tassen hebben gemiddeld een waarde van zo’n 50 euro.

Steuntje in de rug

Een van de vrijwilligers, Mirjam, legt uit hoe het verder werkt: “De Kerstpakkettenactie is speciaal voor de minima. Gezinnen en alleenstaanden die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden of worden voorgedragen voor de actie. Dit weekend bereikten we de 190 aanmeldingen - en dat aantal loopt nog op. Zo ben ik zelf nu op pad om langs ondernemers te gaan en hen aan te schrijven voor steun en giften, we hebben minstens nog 40 tassen te vullen. Jumbo en DekaMarkt hebben al gedoneerd, evenals een staalbedrijf, een voetbalclub en ga zo maar door.”

Mirjam zelf is nu voor het derde jaar aangesloten bij de club vrijwilligers die de kerstpakketten voor de minder bedeelde Haarlemmers verzorgen. “Ik zag het initiatief drie jaar geleden voorbijkomen op Facebook en twijfelde geen moment. Ik maakte zelf een tas met boodschappen, deelde deze op het sociale medium en dat lokte nog eens een hele berg goed gevulde tassen op.”

Cadeautjes voor Sinterklaas 

Maar wat zit er dan zoal in die tassen? “Naast pasta, rijst, sauzen en soep bijvoorbeeld, proberen we ook juist lekkernijen, hartigheden en bijvoorbeeld verzorgingsproducten in de tassen te stoppen. Dat zijn immers de zaken waar je al snel op bezuinigt als je elk dubbeltje moet omdraaien. Maar ook stoppen mensen er kleine cadeautjes in, of waardebonnen. Die proberen we ook zo eerlijk mogelijk te verdelen. En cadeautjes verzamelen we voor een Sinterklaas-feest eind deze week.”

De pakketten die worden samengesteld worden uiteindelijk opgehaald door de ontvangers zelf. Waar dat niet gaat, brengt een andere vrijwilliger ze langs.

Aanmelden of doneren?

Wil je aanspraak maken op een kerstpakket of zelf doneren? Zoek dan Ina Meeuwesen of Mirjam Touw op op Facebook, of stuur een berichtje via de Facebook-pagina van Kerstpakketten 2021 Haarlem. “Overigens mogen mensen ook een bedrag doneren in plaats van spullen”, benadrukt Mirjam tot slot. Voor dat geld doen wij dan zelf de boodschappen. We zien dat steeds meer mensen hun steentje willen bijdragen. Erg hartverwarmend, helemaal in deze donkere coronatijd! En de laatste dozen nog gevuld krijgen? Dat zou helemaal geweldig zijn!”

TROOSTDOZEN
Wist je dat... Nicky en Ina naast de kerstpakketten ook het hele jaar door Troostdozen maken, speciaal voor hen die ziek zijn of iemand hebben verloren? Vraag hen gerust naar de mogelijkheden.