CDA-raadslid Eva de Raadt vervangt Michel Rog

Algemeen
Michel Rog stapte onlangs op. Hij wordt nu vervangen door Eva de Raadt (CDA).
Michel Rog stapte onlangs op. Hij wordt nu vervangen door Eva de Raadt (CDA). (Foto: Elvike Imelman)

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdag het CDA-raadslid Eva de Raadt verkozen tot wethouder. De Raadt vervangt Michel Rog, die onlangs besloot op te stappen. Dit nadat de raad een motie van afkeuring tegen hem aannam omdat hij zijn gewetensbezwaren over het coronatoegangsbewijs had geuit. Slechts twee raadsleden stemden tegen de aanstelling van De Raadt als nieuwe wethouder.

Joost Verhagen

CDA-fractievoorzitter Dreijer zei blij te zijn dat de partij zo snel een opvolger voor Michel Rog heeft kunnen vinden, en bedankte de griffie voor de hulp in het uitwerken van alle formaliteiten. Wel zei hij het jammer te vinden om De Raadt voortaan als lid van de fractie te moeten missen.

Financiële misstanden

Eva de Raadt was de afgelopen raadsperiode lid van de commissie Bestuur. Daar had ze onder andere een belangrijke rol in het aan het licht brengen van de financiële misstanden bij Haarlem Marketing. Dat resulteerde erin dat burgemeester Jos Wienen besloot uit de raad van toezicht te stappen. 

Zelf gebruikte ze ook haar spreektijd na haar benoeming om terug te kijken op haar werk als raadslid. Ze noemde met name haar motie ‘In Haarlem slaapt niemand op straat’ als een positief resultaat dat nog altijd door verschillende leden van de raad wordt geciteerd. Eva de Raadt zei het komende half jaar oog te willen hebben voor de zwakkeren in de samenleving, de Haarlemse maat en een beetje meer openheid van bestuur.

Wachtgeldregeling

Sander van de Raadt (Trots Haarlem) kreeg na aandringen ook de mogelijkheid om zich tot de kersverse wethouder te richten. Hij vroeg De Raadt vervolgens tot verbazing van burgemeester Wienen om af te zien van een eventuele toekomstige wachtgeldregeling, omdat er de afgelopen periode twee wethouders van de post zijn vertrokken.

Door het aanstellen van Eva de Raadt is er een zetel in de CDA-fractie vrijgekomen. Het is nog niet duidelijk wie deze plek in zal gaan nemen. Naar verwachting zal de fractie daarvoor tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een kandidaat aandragen.