‘Pittsburgh in the rain’ terug in Top2000?

Algemeen
Leon de Graaff scoorde in 1971 een hit met 'Pittsburgh in the rain'.
Leon de Graaff scoorde in 1971 een hit met 'Pittsburgh in the rain'. (Foto: Remco van der Kruis)

HAARLEM - Vijftig jaar geleden scoorde liedjeszanger Heemstedenaar Leon de Graaff een aardige hit met ‘Pittsburgh in the rain’. Een eendagsvlieg was hij allerminst, 35 jaar lang trad hij solo op met zijn liedjes en die van Don McLean en Elton John. Haarlemmmer Alain Timmers leerde de man achter “Pittsburgh’ kennen tijdens zijn wekelijkse seniorenvoetbalpartijtje bij de Koninklijke HFC en nam het initiatief om die plaat terug in de Top2000 te krijgen.

Willem Brand

Voor veel mensen is de Top2000 tussen kerst en nieuwjaar een mentale boost. Weemoedig wordt er thuis teruggeblikt en met oude hits meegezongen. Tweemaal stond ‘Pittsburg’ in die lijst, in 1999 op 1664 en in 2001 op 1819. Alain Timmers, de man achter RIP live, bezag Leon toch net even met andere ogen toen hij hoorde dat hij de man achter dat gevoelige popliedje was. 

Patronaat

Maandag 29 november was Leon de Graaff in poppodium Patronaat om zijn ‘Pittsburgh’ te zingen. Een idee van ondergetekende, die John van der Wal (van YouTube-kanaal 023tvonline ) - 17 jaar bandleider van partyband REMIX - heeft gevraagd om dat op film te zetten. Materiaal dat dient ter promotie. Vooraf vertelde Leon het verhaal achter het lied aan Paul Lips, die in vijf delen de zoektocht ‘Looking for Leon’ voor de website Spaarnestroom schreef. 

Pittsburg

Leon de Graaff (76): “Ik deed mee aan een concours en haalde de finale. Jurylid Boudewijn de Groot tipte me om een eigen lied te maken. Ik maakte een rifje, een Dim akkoord met aflopend baslijntje en maakte wat klanken en woorden. Tekstschrijver Alan Parfitt heeft dat toen in een lied omgezet.” Mooi detail is dat de zogenaamde klavecimbelsolo in het midden eigenlijk een met verschillende snelheid opgenomen tweestemmige gitaarpartij is.

Stem op de zingende voetballer Leon de Graaff

Boudewijn de Groot

Paul Lips kwam erachter dat Boudewijn de Groot de single produceerde. De Groot: “Ik kreeg een cassettebandje met een aantal nummers van Leon op mijn bureau toen ik in de jaren ’70 bij het toenmalige Phonogram werkte. Zijn muzikale jargon deed me denken aan Elton John. We hebben twee singles opgenomen met Bert Paige als arrangeur. De eerste werd een hit maar de opvolger niet. Gevolg was dat er een onafgemaakte plaat bleef liggen. Zonde want het zijn prima nummers.”

Alain Timmers

“Weet je wie dat nummer heeft gemaakt?” vroeg HFC-coryfee Hans van der Straaten aan Alain toen hij het bij hem thuis draaide. Alain: “In 1971 dacht ik, zoals vast meer mensen, dat het nummer van een Amerikaanse zanger was. Hans vertelde me dat ik elke week met de maker ervan een partijtje voetbalde. Ik realiseerde me ook hoe verdomd goed dat nummer nog steeds is. Ook omdat Leon zo bescheiden is, vind ik dat hij een plek in de Top2000 verdient.”

Ga naar nporadio2.nl om te stemmen en bekijk het filmpje op 023tvonline.nl.