Nominaties ‘Mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland’

Algemeen
Oogcentrum Noordholland in Heerhugowaard.
Oogcentrum Noordholland in Heerhugowaard. Foto's: aangeleverd

REGIO - Naar aanleiding van de oproep van het Westfries Genootschap voor het mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland is er een keur van mooie bedrijfsgebouwen ingezonden. Uit de begeleidende schrijvens blijken het enthousiasme en de gepaste trots van eigenaren of andere betrokkenen. De inzendingen waren van een hoog niveau en de jury, bestaande uit de architecten Rens Bakker en Ben Looye, heeft dan ook met plezier uit het gevarieerde aanbod een eerste selectie kunnen maken. Bij elk gebouw staat bij de foto het jurycommentaar.

Iedereen wordt nu tot en met 14 augustus in de gelegenheid gesteld een stem uit te brengen op het bedrijfsgebouw waaraan de voorkeur wordt gegeven. Welke vindt u de mooiste? Breng uw stem uit via onze website www.westfriesgenootschap.nl .

De volgende bedrijfsgebouwen zijn door de jury genomineerd:

- Oogcentrum Noordholland, Gildestraat 10 in Heerhugowaard 

Het gebouw ligt als een kunstwerk op een verhoogd maaiveld waarin parkeerruimte voor personeel verborgen ligt. Het is in eerste instantie niet direct af te lezen wat de functie van het gebouw is, maar dat maakt het nog meer intrigerend. Een wit gebouw met afgeronde hoeken met daarin uitsnijdingen door mahoniehouten kozijnen. De uitsnijdingen zijn meestal rechthoekig in een mooi ritme gepositioneerd. De entree heeft de boogvormige brede uitsnijding tot de aan grond toe, bekleed met mooie materialen wat het een rijke entree maakt. In het interieur een oogstrelende patio met veel daglicht en groen.

- Transformatorbunker, Grotewallerweg 2b in Schagen

Een prachtig voorbeeld van een passende uitbreiding van een bestaand oorlogsmonument. Een boeiend contrast tussen de oude ruwe gesloten bunker en de verfijnde transparante nieuw uitbreiding. Door de uitbreiding/opbouw is er een nieuwe eenheid ontstaan die meer is dan de optelsom der delen.

- Leegwater Houtbereiding, Verlaat 9 in Heerhugowaard

Dit gebouw laat op een mooie manier zien waar het voor staat: houtbereiding. De gevel is opgetrokken met houten delen van verschillende breedte waardoor een rijk beeld ontstaat. Het gebouw is opgedeeld in tweeën met een glazen verbinding. Door het opdelen van de massa ontstaat een mooie parcellering, waardoor het aansluit bij de schaal en maat van de omgeving.

- Renolit, Flevolaan 1 in Enkhuizen

Een gebouw met golvende daken bij het begin van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Een rijk vormgeven gebouw met een gebogen houten zichtbare draagconstructie. Ook is er zorg besteed aan het dak waarop vanaf de dijk duidelijk zicht is.

- De Eekhoorn, Jan Tinbergenweg 1 in Zwaag

Het gebouw staat op een industrieterrein ten noorden van de Westfrisiaweg. Een grote zwarte doos met aan het eind een grote raampartij rustend op een betonnen sokkel. De betonnen sokkel bestaat uit scheef geplaatste betonwanden die de lengte van het gebouw opdelen. Door de scheefstand valt de schaduw van de zwarte doos op de witte betonwanden. Het gebouw is overtuigend vormgegeven door materiaal en kleurgebruik en maakt daardoor een statement.

- André Hoeve, Noord-Spierdijkerweg 179 in Spierdijk

Een voorbeeld van een eenvoudige opgave met een hoog ambitieniveau. Een stal waarbij de geprononceerde draagconstructie buiten de gevelwanden staat. Deze geven maat en schaal aan het gebouw. Daardoor is de anonieme vormgeving van een bekende stalvorm ineens veranderd in een interessant koeienverblijf.

Renolit in Enkhuizen.
 Leegwater Houtbereiding in Heerhugowaard.
Transformatorbunker in Schagen.
De Eekhoorn in Zwaag.
André Hoeve in Spierdijk.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda