Nieuwe expositie in vitrine gemeentehuis Hoorn

Algemeen
Werk van Niamh McCullough en Susanne Edam.
Werk van Niamh McCullough en Susanne Edam. Foto: aangeleverd

HOORN - In de vitrine in de hal van het Hoornse gemeentehuis exposeren tot en met 22 november Niamh McCullough en Susanne Edam. Zij werken samen onder de naam Het Rariteitenkabinet. 

Een rariteitenkabinet is een typisch verschijnsel ten tijde van de Gouden Eeuw. Ontdekkingsreizigers in de tijd van de VOC vonden tijdens hun reizen bijzondere natuur- en cultuurobjecten en namen deze mee terug om thuis te laten zien en er indruk mee te maken. McCullough en Edam komen met een moderne variant.

Nu er tegenwoordig containerschepen gevraagd en ongevraagd uit verre oorden onze kant op komen en de spullen die zij vervoeren verre van uniek zijn, worden we overspoeld door trendgevoelige goedkope ‘wegwerpartikelen’. Spullen die we in deze tijd van massaconsumptie net zo snel afdanken als we ze kochten.

De dames banen zich een weg door weggegeven, weggegooide en afgedankte spullen (veelal geproduceerd aan de andere kant van de wereld) om deze te transformeren tot kunstobject en een nieuwe waarde te geven als deze gecombineerd worden met hun beider persoonlijke vakmanschap.

Hiermee ontstaat een toegankelijke beeldtaal waarin op een humoristische manier verwezen wordt naar de wegwerpcultuur en massaconsumptie.