Straatjournaal-verkoper Eduard: ‘Ik moet leven van € 1,20 per krant’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

HEILOO - Zeker zijn er succesverhalen. Sommige verkopers worden echt gezien, hun talent, en dan kunnen ze uit hun situatie worden geplukt. Anderen zullen tot aan hun pensioen wel doorgaan met de krant aan te bieden.

Zijn vaste verkoopplek is Heiloo. ‘Winst’ € 1,20 per krant 

U kent ze wel, de verkopers van het Straatjournaal’. Veelal staan ze bij de entrees van supermarkten of bij het station. Het Straatjournaal beschikt over ongeveer 75 verkopers. In Heiloo is de van oorsprong Roemeense 64-jarige Eduard een bekende. Iedereen krijgt een ‘Goedemorgen’ of een ‘Tot kijk’. Hij verkoopt Straatjournaal al zeven jaar, omdat hij geen ander werk heeft kunnen vinden. Zijn vaste verkoopplek is in Heiloo. Door de verkoop van de krant kan hij zich nét redden. Hij huurt een kamer in Alkmaar. Omdat hij al wat ouder is, verwacht hij geen gewone baan meer te krijgen. “Ik wacht tot ik met pensioen kan.” Straatjournaal is een maandkrant die wordt verkocht door dak- en thuislozen in grote delen van Noord-Holland (de Bollenstreek, Haarlemmermeer, Kennemerland, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en op Texel).

DOOR ED BAUSCH

Maar nemen we wel genoeg kranten af? Wat is eigenlijk het systeem van die kranten? We vroegen het aan Anthonie Vermeer, sinds 1999, bijna vanaf het begin, is hij de coördinator bij stichting Straatjournaal. 

Sommigen die boodschappen gaan doen of het station uitlopen letten er goed op dat ze geen editie van de krant missen en daarmee ook de verkopers net dat zetje geven dat hen in het bestaan kan houden. Anderen kopen er een paar van een editie. Om ze uit te delen als cadeautje. Want het zijn gewoon heel leuke kranten met fijne verhalen over werkelijk allerlei ‘soorten’ mensen. Niet alleen over mensen die om wat voor reden dan ook, vaak pech op pech, tijdelijk of misschien wel permanent aan de zogeheten onderkant terecht zijn gekomen. Maar wat heet onderkant. De verkopers staan er, in weer en wind. Dappere poortwachters.

“Ze moeten naar ons in Haarlem toekomen om de kranten te kopen, 1,30 euro per stuk. De verkoopprijs is 2,50 euro. Het verschil is voor hen. En voor velen is dat net datgene dat hen de maand doorhelpt. Het zijn ex-daklozen, die nu begeleid wonen, mensen zonder sociale structuur, statushouders en niet-gedocumenteerden. We zijn best streng in de werving van onze verkopers”, zegt Anthonie, die met nog enkele anderen een kleine parttime baan heeft aan het Straatjournaal voor een verspreidingsgebied van ruwweg Leiden tot Hoorn en langs de hele kuststrook. “Voorheen waren er in veel gemeente straatkranten, nu eigenlijk nog maar een stuk of vijf, die overal een eigen organisatie en een andere naam hebben.”

Wees een vriendelijke klant

Het Straatjournaal kopen én lezen is gewoon een leuke ervaring. De krant toont de lezer een spontane dwarsdoorsnee van de samenleving, mooie besprekingen van boeken, films en schilderijen. Gedichten van ongekende talenten uit de kringen van de krantverkopers, strips, puzzels. Verhalen van verkopers die het lukte om een neerwaartse spiraal om te buigen, bij toeval of door de blik of het oor van een betrokken krantenkoper. “Iedereen kan zien dat de verkopers het moeilijk hebben of op z’n minst niet heel erg makkelijk. Dat zien wij ook als ze zich bij ons melden als verkoper. Dan zien we mensen die het water tot aan de lippen staat. Maar ze gaan proberen zichzelf te helpen. En daar helpen wij aan mee door het Straatjournaal. Zie het niet als beunen naast een uitkering. Geef niet een te grote fooi, dat is niet de bedoeling. Je helpt hen het best door hen te zien, door een vriendelijke klant te zijn. Ja, er zijn voorbeelden van klanten die een verkoper eens meenemen naar de supermarkt en zeggen: ‘Laad je karretje maar eens vol, ik zie je bij de kassa.’ Of die een keertje schoenen betalen. Maar dat zijn uitzonderingen, hoor.”

Prijsvraag

Het Straatjournaal is ongesubsidieerd. “Dat willen wij ook niet, we willen nadrukkelijk onafhankelijk zijn en onze verkopers steunen”, zegt Anthonie. Donaties zijn welkom. “Het mooist voor ons is, dat de krant gekocht wordt, dat de verkoper zich gezien voelt en een bedragje overhoudt. Het Straatjournaal is een mooi vormgegeven, met liefde gemaakte krant over medelanders in allerlei gewone en ongewone situaties. Kijk ook op straatjournaal.com