Smeltkroes van mensen en materialen bij sociale kringloopwinkel ‘Die Ouwe’

Algemeen
Hassan ait Bassou en Ruud Vreeker zijn de initiatiefnemers van Die Ouwe.
Hassan ait Bassou en Ruud Vreeker zijn de initiatiefnemers van Die Ouwe. (Foto: AGHEEREMANSPHOTOGRAPHY)

NOORD-SCHARWOUDE - Maak kennis met Die Ouwe: een kringloopwinkel en maatschappelijke werkplaats in één. Bij Die Ouwe komen jongeren en ouderen samen, krijgen afgedankte spullen een nieuw leven, wordt er kennis uitgewisseld, lekker gegeten en koffie gedronken. Bovenal kunnen mensen even loskomen van hun thuissituatie. 

Door Rosalie Buding

Hassan ait Bassou en Ruud Vreeker zijn de initiatiefnemers. “Bij goede doelen denken mensen vaak: wat gebeurt er nou écht? Daarom maken wij dit heel concreet. Lekker in de buurt, en iedereen mag aanschuiven.” 

Wij hopen een rolmodel te zijn door te laten zien hoe je óók door het leven kan gaan.

Hassan en Ruud zijn de eigenaren van sportschool SportsInc in Noord-Scharwoude. Het idee voor Die Ouwe ontstond al jaren geleden, maar de tijd was er toen nog niet rijp voor. Hassan vertelt: “Ik weet nog goed dat ik anderhalf jaar geleden een tv-programma keek, Money for Nothing van de BBC. Afgedankte spullen kregen in deze show een nieuw leven en bleken vaak nog veel waard te zijn. Ik dacht bij mezelf: wat de één niet meer mooi vindt, kan een ander blij maken. Het is bizar hoeveel spullen zomaar worden weggegooid. Wie weet zit de buurman wel op de grond, zonder stoel. Met Ruud ben ik toen ideeën gaan uitwisselen.” 

Ruud: “We werden allebei getraind door een man die we ‘die ouwe’ noemden. Als we gingen sporten, zeiden we tegen elkaar: ‘Ga je weer naar die ouwe?’ Het bleek een gouden naam. “We wilden iets dat makkelijk in de mond ligt en blijft hangen. Dat werd ‘Die Ouwe’. Vervolgens ontwikkelden we het plan. Hoe kunnen we afgedankte producten een nieuw leven geven, en jongeren en eenzame ouderen hierbij betrekken?” Zo ontstond het idee voor een sociale werkplaats in combinatie met een kringloopwinkel. Of, zoals Ruud en Hassan het zelf omschrijven: een smeltkroes van mensen en materialen. Een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, afgedankte producten opknapt én geniet van de gezelligheid. 

Verantwoordelijkheid 

Ruud en Hassan gaan in de gemeente rondrijden om oude spullen op te halen. Je kunt deze ook zelf langsbrengen bij de garage op de Wuijver. De mooie producten worden verkocht op de webshop van Die Ouwe. Minder fraaie materialen worden opgeknapt door jongeren in de werkplaats. Hassan heeft als straatcoach veel ervaring met jongerenwerk. “Dit is heel mooi om te doen, maar je raakt ze na een bepaalde tijd weer kwijt. Wij vinden het belangrijk dat we het contact met de jongeren blijven onderhouden. We geven ze verantwoordelijkheid en laten ze groeien, even los van wat ze allemaal hebben meegemaakt. Ouderen die zich eenzaam voelen of juist graag willen helpen, zijn van harte welkom. Door hun arbeidsverleden kunnen zij de jongeren skills en discipline meegeven. Zo gaan we met een gepensioneerde timmerman aan de slag om leuke dingen te maken. Wij hopen een rolmodel te zijn door te laten zien hoe je óók door het leven kan gaan.”

Uit eigen zak

Die Ouwe staat nog in de kinderschoenen, maar de mannen zijn heel gedreven om er het beste van te maken. “We stellen onszelf meerdere concrete doelen. Zo willen we de kinderkamer inrichten voor een zwangere vrouw die het niet breed heeft. Dit doen we met de opgeknapte spullen uit de werkplaats van Die Ouwe. Een fijn thuis is heel belangrijk.”

De huur van de garage betalen ze nu nog uit eigen zak, maar het doel is om dit uit de omzet te betalen. “We zijn een commercieel bedrijf, daar hebben we bewust voor gekozen. Je moet de drive blijven behouden. We vinden het belangrijk dat we jongeren alle facetten van een bedrijf laten zien. Laat ze maar zien wat we ervoor moeten doen, ook als de zaken moeilijk gaan. We zijn open en transparant. Het belangrijkste is dat iedereen aan het eind van de dag met een glimlach naar huis gaat.” Nieuwsgierig? Ga dan naar de website van Die Ouwe: www.haaltallesop.nl.

Meld je aan als vrijwilliger

Hassan en Ruud zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Al is het slechts voor 1 à 2 uurtjes in de week: alle hulp is welkom! Meld je aan door een mail te sturen naar dieouwe@haaltallesop.nl.