Leren van meesters in ambachten

Algemeen
In de smederij.
In de smederij. (Foto: Annette Hendriks)

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum organiseert tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober een speciaal programma rondom het thema. Doe mee aan de verschillende workshops op zondag 3 en zondag 10 oktober en leer de ambachten van de echte meesters. Kijk je liever mee? De leermeesters van de stoomwasserij en kuiperij geven een uniek en exclusief kijkje achter de schermen. Ga voor het volledige programma tijdens de Maand van de Geschiedenis in het museum naar zuiderzeemuseum.nl.  

Altijd al meer willen weten over het ambacht mandenmaken, touwslaan, smeden of zeil maken? Neem deel aan één van de vier workshops. Vlecht een mezenmandje, sla je eigen touw en maak hier een oceaanmat van, maak je eigen werkstuk in de smederij of neem deel aan de workshop tasje maken in de zeilmakerij. De duur van de workshop is gemiddeld 1,5 uur en is geschikt voor volwassenen. Vooraf aanmelden is verplicht.

Ambachtsgeheimen

Weet jij welke onderdelen de stoomwasserij draaiende houden? De stoker vertelt je over de verschillende kolen, het verbrandingsproces, de stoommachine en het doorsmeren ervan én over het bijzetten van wasmachines. Tenslotte kun je de modelstoommachine zelf bedienen. Altijd al willen ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een ton? De kuiper geeft een kijkje achter de schermen in zijn kuiperij. En misschien kun je zelfs een handje meehelpen bij het schaven van de duigen en het opzetten van een vaatje. De duur van de demonstratie is 1 uur en is geschikt voor volwassenen. Vooraf aanmelden voor deze demonstraties is verplicht.


Workshop tasje maken in de zeilmakerij - Foto: Nikki Boon

Aanmelden

Deelname aan één van de workshops is € 15,- p.p. (excl. entree); deelname aan de demonstratie is € 3,50 p.p. (excl. entree). Aanmelden kan tot en met 29 september voor de workshops van 3 oktober en tot en met 6 oktober voor de workshops van 10 oktober. Geef je op door een e-mail te sturen naar sales@zuiderzeemuseum.nl o.v.v. de gewenste workshop, datum en starttijd, het aantal personen, naam, adres en telefoonnummer. Let op! De beschikbaarheid is beperkt.

Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Dit jaar is het jaarthema ‘Aan het werk’. Bekijk het complete programma op www.maandvandegeschiedenis.nl.