Archief van de Maagd wordt ‘gewaeghd’

Algemeen
De inval van de Broekers, het spel werd opgevoerd ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Enkhuizen.
De inval van de Broekers, het spel werd opgevoerd ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Enkhuizen. Foto: aangeleverd

Covid heeft het culturele leven, ook in Enkhuizen, een enorme knauw gegeven. Het was stil op straat. Het deed me denken aan ruim twintig jaar geleden, toen enkele inwoners van Enkhuizen datzelfde gevoel hadden. Zij vonden dat het culturele leven in onze stad een impuls nodig had en startten de Stichting De Maagd van Enkhuizen. 

Net voor het uitbreken van de pandemie in 2020 besloot Stichting De Maagd van Enkhuizen zich op te heffen. Enkele weken geleden ontving de Vereniging Oud Enkhuizen enkele tassen met geschriften, foto’s en affiches van 20 jaar activiteiten. De inhoud riep bij mij mooie herinneringen op. Haar eerste activiteit was immers De Week van de Westerkerk, een prachtige ruimte, waar in die tijd nog weinig mee gebeurde. Tijdens die week werd de kerk gevuld met film, theater, muziek, een boekenmarkt en meer. Dit om te laten zien wat in de ruimte allemaal mogelijk was. Dit is inmiddels goed gekomen.

Rondleiding Snouck van Loosenhuis

Niet veel later organiseerde De Maagd in het Snouck van Loosenhuis rondleidingen, waarbij in sommige kamers kunstuitingen waren tentoongesteld. Het Snouck van Loosenhuis werd voor die tijd nauwelijks opengesteld. Ook een succesvol project was Dichters in de Breedstraat, later gevolgd door Dichters in de Westerstraat. Bewoners hadden hun huis opengesteld om te komen luisteren naar dichters uit de regio die uit hun eigen werk voordroegen. De landelijk bekende Jean Pierre Rawie heeft toen in Hotel Recuerdos van zich laten horen.

Enkhuizer schrijfster Alie Smeding

Een bekend Enkhuizer schrijfster was Alie Smeding (1890-1938). Een van haar werken was ‘Grillige schaduwen’, een boek vol griezelige gebeurtenissen in de Enkhuizer binnenstad. Samen met Toneelgroep Drommedaris en gidsen van Oud Enkhuizen werd een nachtelijke wandeling georganiseerd. Hierbij werden door middel van sketches de gebeurtenissen uitgebeeld.

Enkhuizen 650 jaar

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat tijdens de feesten van het 650-jarig bestaan van Enkhuizen het spel van de Inval van de Broekers een initiatief was van Stichting de Maagd. Ook de viering van de Opstand ende Bevrydingh is op initiatief van deze groep gestart.

Eigenlijk is het vreemd dat voor veel Enkhuizers deze stichting niet of nauwelijks bekend is geweest. Ik moet nog veel van haar paperassen uitzoeken. Dus beloof ik volgende keer meer over de activiteiten van Stichting de Maagd te vertellen.

Tejo Teunen,

Archiefgroep Oud Enkhuizen

Het logo van De Maagd van Enkhuizen.