Regenwater hergebruiken doe je zó

Duurzaam
Halveer het (drink)waterverbruik.
Halveer het (drink)waterverbruik. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer: recupeer het regenwater!

Heb je onlangs een nieuw huis gekocht, of ben je druk bezig met het verbouwen van je huidige stekje? Dan is het slim om een infiltratiesysteem of regenwaterput te installeren. Het is een eenmalige investering waar je later lang profijt van zult hebben. Daarnaast voorkom je waterverspilling. Sterker nog, je halveert al snel het waterverbruik. Win-win!

Water recuperen met de regenwaterput

In de regenwaterput vang je regenwater op, zodat je dit later kunt hergebruiken; bijvoorbeeld om het huis een grondige schoonmaakbeurt te geven. Via een ondergrondse buis wordt het water van het dak naar de put geleid. Deze is meestal gemaakt van kunststof of beton, en kan ruim 5000 liter water opslaan. Overtollig water wordt weggeleid. 

Water recuperen met het infiltratiesysteem

Het infiltratiesysteem werkt net even anders. Dit vangt regenwater op in de bodem, zodat het niet hoeft worden afgevoerd via het riool. De regen wordt verwerkt op de plek waar het valt. Dit voorkomt druk op het riool. De grond blijft gehydrateerd, wat ook belangrijk is. Op het moment dat de grond genoeg regenwater heeft gehad, wordt het regenwater tijdelijk opgeslagen in een infiltratiekrat of IT-systeem. Het infiltratiesysteem is beschermd met geotextiel. Dit voorkomt vervuiling door zand of plantenwortels. Ontdek wat bij jouw huis past!

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!