Proef Alkmaars Goud

Algemeen
Alkmaars Goud in wording.
Alkmaars Goud in wording. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De tweede batch met als naam Alkmaars Goud Proefkaas 2021 wordt op zaterdag 27 november uitgedeeld aan alle deelnemers en certificaathouders. Het uitreiken van de kaas vindt plaat in het Atrium van het Clusius College, aan de Drechterwaard 10 in Alkmaar.

De ontwikkeling van het recept van Alkmaarsgoud is na de zomervakantie van dit jaar weer door de studenten en docenten van het Clusius College hervat. Tweemaal in de maand wordt op de kaasmakerij van Jan Uitentuis vier proefkazen gemaakt. De gemaakte kazen gaan een dag later naar fort Zuidwijkermeer om te worden gepekeld en bij de juiste temperatuur en vochtgehalte te rijpen. Na twee weken wordt een kaas door de studenten onderzocht op: vetgehalte, drogestof gehalte, zoutgehalte en zuurtegraad.

Bij het samenstellen van het recept van dit jaar is zoveel mogelijk rekening gehouden met de uitkomsten van de gehouden online enquête, die door veel deelnemers werd ingevuld na het uitdelen van de proefkaas van vorig jaar. Ook dit jaar is het weer mogelijk om het recept 2021 online te beoordelen. Zo werkt Alkmaar toe naar een eerste eigen Alkmaarse kaas die in 2023 op de markt komt.

Het uitdelen vindt plaats tussen 09.00 en 14.00 uur in tijdsloten van 30 minuten, locatie: Clusius College Alkmaar. 

Meer informatie op www.alkmaarsgoud.nl