Dierenbescherming spant kort geding aan tegen gemeenten in Noord-Holland

Algemeen
De opvang wordt gestopt, maar deze kittens hebben al een nieuw thuis
De opvang wordt gestopt, maar deze kittens hebben al een nieuw thuis (Foto: Miranda Pronk)

REGIO ALKMAAR - De Dierenbescherming spant een kort geding aan tegen de gemeentes  Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk en Schagen. Reden is dat de Dierenbescherming niet alle voorlopige vergunningen van de aanbesteding voor uitvoer van dierenopvang en -vervoer heeft toegewezen gekregen. 

Situatie voor medewerkers en vrijwilligers onzeker

Het kortgeding vindt plaats op 30 november. In de praktijk houdt het in dat de beslissing over de aanbestedingen, welke partijen wat mag uitvoeren voor welke gemeente, wordt uitgesteld totdat het kort geding bij de rechtbank is behandeld. 

Afwachten of actie ondernemen

De gemeente Alkmaar voorziet de communicatie namens alle gemeentes in deze kwestie. Ze doen geen mededelingen over welke andere partijen de voorlopige aanbestedingen hebben toegewezen gekregen. “We wachten eerst het kort geding af. Daarna kunnen we actie ondernemen.’’

Locatie Ambachtsdijk stopt

Wat wel al zeker is, is dat alle activiteiten stoppen op de locatie Ambachtsdijk in Tuitjenhorn. Zowel de opvang als de dierenambulance stoppen per 1 januari. Dit komt niet uit de lucht vallen, deze beslissing is al eerder genomen, op basis van de erbarmelijke omstandigheden van het pand. Een renovatie zou de huidige staat van het pand niet meer redden en nieuwbouw is geen optie. 

Nieuwbouw

“Jarenlang is het bestuur bezig geweest om nieuwbouw te realiseren. De afgelopen jaren is dit in samenwerking met de Dierenbescherming gedaan omdat ook het pand van de dierenopvang in Alkmaar gesloten moest worden in verband met de slechte staat waarin het verkeerde’, schrijven Rodink en Stronk in een brief aan hun relaties.

“In dat stadium zijn wij ook gaan kijken of er een zogeheten verbinding met de Dierenbescherming mogelijk zou kunnen zijn. Mocht die plaatsvinden dan zal onze stichting opgenomen worden binnen de Dierenbescherming, dit definitieve besluit is te verwachten medio december 2021,” aldus de bestuursleden.

Pand eigendom

Wat er met het pand gaat gebeuren is nog niet zeker. Volgens de communicatie Alkmaar is het pand eigendom van de Stichting DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. Het is op dit moment nog onbekend of het uiteindelijke resultaat van de aanbestedingen gevolgen heeft voor deze locatie. De gemeente bekijkt dat zodra het definitieve resultaat bekend is. Nu de beslissing voorlopig wordt stilgelegd en de Dierenambulance stopt met opvang en vervoer, is de gemeente bezig met het vinden van alternatieve oplossingen. Wat deze zijn wil de gemeente nog niet melden.

Bemiddelende rol

Volgens Stronk zal na 1 januari nog wel goed voor de dieren gezorgd worden. Wat er met de medewerkers en vrijwilligers gebeurt zegt communicatie gemeente Alkmaar dat dit aan de instellingen ligt die de aanbestedingen krijgt toegewezen. Maar zij wil wel een bemiddelende rol spelen tussen de oude en komende organisatie.