Opbrengst KOOK voor school

Algemeen
De meesten inwoners zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw.
De meesten inwoners zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw. (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - Zaterdag 4 december is er van 10.00 tot 15.00 uur weer een ‘eerste zaterdag van de maand’ en dus een KOOK-zaterdag. De opbrengst van de verkoop van tweedehands spullen, gaat elke maand naar een goed doel. 

Elke maand kiest de organisatie KOOK een nieuw maandproject. Deze december helpt KOOK bij het realiseren van twee kleedkamers en tien toiletten voor de Sosola Primary School in Balaka, Malwi. De economie in Malawi is gebaseerd op kleinschalige landbouw. De meesten inwoners zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw en moeten rondkomen van minder dan 1 US-dollar per dag. Ouders zijn vaak niet in staat om hun kinderen te onderhouden. Vooral meisjes worden daarom uitgehuwelijkt. In 1941 is de Sosola Primary School opgericht. De school telt 916 leerlingen (445 jongens en 471 meisjes) en 36 docenten. Er zijn geen kleedkamers waar meisjes hun maandverband kunnen verwisselen. De meeste meisjes blijven de hele week thuis wanneer ze menstrueren. Na verloop van tijd vallen de studieprestaties tegen en raken ze achter op de lessen. Deze meisjes worden kwetsbaar voor geweld omdat ze vaak vroeg trouwen met oudere mannen die dominant zijn in huis. De toiletten zijn beschadigd en gevaarlijk om te gebruiken. Het gevolg is dat kinderen buiten het toilet plassen en poepen. 

Naast de maandelijkse zaterdagverkoop, is de winkel wekelijks open op maandag en woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Bruikbare spullen kunnen tijdens openingstijden worden afgeleverd bij het KOOK-pand aan de Zijperstraat 36A. Spullen kunnen ook thuis worden opgehaald, bel hiervoor 072 - 5117891.