‘Werken en stage lopen op een zaadveredelingsbedrijf is fascinerend’

Algemeen
Jamie (l) vindt zijn stageplek uitdagend.
Jamie (l) vindt zijn stageplek uitdagend. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN - Bejo is een interessant leerbedrijf voor jongeren die zich oriënteren op een loopbaan in de tuinbouw. Na afloop van hun stage zijn Jamie Meuleman en Stijn Blom daarvan overtuigd. “Het was verrassend gevarieerd en uitdagend”, aldus Meuleman die in de kas werkte. Blom die koos voor weefselkweek vond zijn stage in één woord fascinerend. De stagebegeleiders Walther Tesselaar en Miranda Ruiter verwelkomen jaarlijks nieuwe stagiaires.

Bejo is één van de Seed Valley bedrijven die stagiaires ontvangt van onder meer het Clusius College. Dat doet het zaadveredelingsbedrijf graag. “Ons soort bedrijven zit te springen om gemotiveerde werknemers en specialisten”, reageert HR & General Affairs Manager Kees Mosch. 

Volgens Mosch zit de tuinbouw als werkgever een beetje in het verdomhoekje. Jongeren hebben een verkeerd beeld van de sector en wat het werk inhoudt. Nederland, en met name deze regio, is internationaal koploper in het veredelen van voedingsgewassen. Wij voeden de wereld en met alle veranderende omstandigheden is dat uitdagend genoeg.”

Veel technologie

Beide stagiaires studeren in het MBO Clusius College in Hoorn en komen niet van een tuinbouwbedrijf. Dat was voor de begeleiders een verassing, maar het pakte goed uit. Jamie: “Ik ging er blanco in. Dacht dat het wel zwaar tillen werd, maar Bejo heeft alles goed voor elkaar. Ze werken heel efficiënt. Zoveel technologie had ik niet verwacht.” Noodzakelijke groene vingers vindt Jamie niet nodig. Werken in een kas met een klimaatcomputer kan volgens hem iedereen leren die daar belangstelling voor heeft. Het weefselkweeklaboratorium staat volgens Stijn Blom’s begeleider bekend als een bijzondere tak van groen. Dat is de mbo-student goed bevallen. “Ik leerde vrijwel alles; het meest genoot ik van het opkweken van nieuwe plantendelen.”

Tesselaar legt uit dat stagiaires op hun afdelingen alle werkzaamheden uitvoeren en samenwerken met verschillende collega’s. Daarnaast zijn er de studentendagen. “Dan leren ze het hele bedrijf kennen, alle facetten van veredeling en zaadproductie. En ze gaan met elkaar in gesprek. Bejo heeft voor specialistisch werk stageplekken voor hbo’ers en universitaire studenten, maar ook mbo-studenten kunnen doorgroeien en cursussen volgen.”

Zaadproductie

Bij Bejo werkte Jamie op de locatie in Heerhugowaard. Hier worden via zaadteelt de ouderlijnen in stand gehouden en wordt een basis gelegd voor veredeling. Voor zaadproductie moeten gewassen als spinazie, ui en wortel eerst in bloei worden gebracht. Dat is niet alleen een interessant schouwspel, het vraagt ook veel kennis. Tesselaar kan dat beamen. Hij werkte eerst bij een rozenbedrijf. Dat was eenzijdiger en veel op productie gericht. “Mijn kennis over processen in plantfysiologie is gegroeid. Mijn werk heeft veel diepgang gekregen en is gevarieerder.” Dit bevalt de student: “Ik houd van gericht werken en wil graag alles weten”.

Weefselkweek- laboratorium

Ruiter licht de werkzaamheden van Stijn toe. “Onze veredelaars selecteren wereldwijd in proefvelden de gewassen die het meest belovend zijn wat betreft kwaliteit en resistentie. De plantendelen komen naar Nederland en worden hier door weefselkweek vermeerderd, zodat het soort beschikbaar blijft voor veredeling.” Stijn volgde het hele proces van inboeken, prepareren en op voedingsbodem zetten, snijden en weer afleveren naar de kas. Ook is hij betrokken bij het weer in bloei brengen en bestuiven. Dat hij dit proces in het echt mocht meemaken noemt hij fascinerend. Maar ook vond hij de wereldpositie van het bedrijf bijzonder. “Dat planten van bijvoorbeeld Guatemala naar Warmenhuizen komen, dat is best apart.”

Beide stagiaires lopen komend schooljaar stage in vergelijkbare bedrijven. Jamie bij Hazera Seeds en Stijn zoekt een adres waarbij hij zich kan richten op fytopathologie. Het bestuderen van ziektebeelden in de kas in combinatie met laboratoriumwerk wordt zijn volgende stap.

Na afloop poseren stagiair en begeleider in een kas met spinazie, al is het gewas geenszins herkenbaar. Datzelfde geldt voor de wortels in de afdeling ernaast. Het ene gewas vormt zaden in peultjes en het andere maakt zaadclusters op stengels. Het laten rijpen, drogen en oogsten is een vak apart: Exploring nature never stops.

Afbeelding