40 Jaar lang van deur tot deur in Hollands Kroon voor de Nierstichting

Algemeen
Jane Lichtenveldt in de bloemetjes gezet.
Jane Lichtenveldt in de bloemetjes gezet. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - Ze loopt sinds 1981 met de collectebus van en voor de Nierstichting in Hollands Kroon. Reden voor wijkcoördinator Fiona van den Broek om Jane Lichtenveldt (69) na 40 jaar trouwe dienst namens de Nierstichting in het zonnetje te zetten.

De in Maastricht geboren en getogen Jane Lichtenveldt kwam met haar eerste echtgenoot Huib via Haarlem op Wieringen terecht waar ze 30 jaar met veel plezier heeft gewoond. Nadat Huib op jonge leeftijd overleed, kwam ze jaren later haar tweede en huidige echtgenoot Wim tegen. Met Wim verhuisde ze naar Anna Paulowna waar ze inmiddels alweer 17 jaar woonachtig is. Zowel op Wieringen als in Anna Paulowna collecteert ze met nummer aflatend enthousiasme voor de Nierstichting. Met de immer nog hoorbare zachte G vertelt ze: “Ik collecteerde al voor de Nierstichting voordat mijn man Huib nierpatiënt bleek te zijn. In 1983 werd hij ziek en bleek dat één van zijn nieren nog maar voor 12 procent werkzaam was. Volgens de arts had hij zonder behandeling niet lang meer te leven, dus moest hij óf aan de dialyse òf een niertransplantatie ondergaan. Toen Huib’s broer ervan hoorde, heeft hij een nier afgestaan. Mooi hè?”, zegt Jane zichtbaar ontroerd. “Alles was goed gegaan totdat Huib het drie jaar na de transplantatie heel benauwd kreeg. Nadat hij vrijdag’s bij de arts was geweest, waar geen gekke dingen werden geconstateerd, stierf hij de zondag erna op 37-jarige leeftijd aan hartfalen dankzij een bloedpropje boven zijn aorta.”

Mooie jaren

Zes jaar later ontmoette Jane haar huidige echtgenoot Wim, waarmee ze opnieuw mooie jaren beleefde. En al die tijd bleef ze collecteren. “Met knap weer stapte ik op de fiets en bij slecht weer bracht Wim me altijd rond in de auto. Helaas kan dat nu niet meer, omdat Wim aan Parkinson en dementie lijdt. Nu haal ik hem op in het verzorgingstehuis als ik ga collecteren. Dan is hij er toch nog even uit.” 

En wie denkt dat Jane het na 40 jaar wel voor gezien houdt, heeft het mis want op de vraag: ‘gaat u door tot u erbij neervalt?’ komt zonder enig nadenken het antwoord: “Ik denk het wel!”

De Nierstichting heeft aan Jane Lichtenveldt een heel trouwe collectant waar de stichting heel blij mee is. Fiona: “Zulke trouwe mensen hebben we natuurlijk heel graag, dus is het niet meer dan logisch dat ze daarvoor wordt bedankt met bloemen, een speldje en een beeldje. De collecte van de Nierstichting vindt deze week weer plaats en duurt tot en met 25 september. Enne... nieuwe collectanten kunnen we altijd goed gebruiken.”

Zie: www.nierstichting.nl

Afbeelding