De ansjovisjol KH44 gaat weer vissen

Algemeen
Aan het roer Frans Schepers en op de rug Jan Stam.
Aan het roer Frans Schepers en op de rug Jan Stam. Foto: Margreet Schepers

KOLHORN - De authentieke ansjovisjol KH44 uit de voormalige Zuiderzeehaven Kolhorn doet deze week mee aan de door de Visserijvereniging Workum georganiseerde visserijdagen. Sinds 2000 doet de jol elk jaar mee.

Dit jaar mag er van maandag 18 tot en met zaterdag 23 oktober met netten worden gevist.  Door te vissen kan de bemanning zich bekwamen in de vroeger gebruikte visserijzeiltechnieken, zodat deze niet verloren gaan. In totaal doen er dit jaar zo’n 24 historische vaartuigen mee. 

De vangst, hoofdzakelijk bestaande uit snoekbaars, rode baars, bot, voorn, blei en wolhandkrabben, wordt verkocht. De besomming bepaalt aan het eind van de week welk schip er het beste heeft gevist. De hoofdprijs, de zilveren brijlepel, gaat naar het schip met de hoogste besomming en de minste strafpunten. Zo wordt er voor elke minuut dat de motor wordt vijf punten in mindering gebracht. 

De vier koppige bemanning van de ansjovisjol KH44 bestaat dit jaar uit Ruud Beers, Rob Leeflang, Frans Schepers en Jan Stam. Via de facebookpagina JolKolhorn houden zij geïnteresseerden op de hoogte van de dagelijkse vangsten en bijzonderheden.