Gemeenteraad Hollands Kroon akkoord met afvalstoffenverordening

Algemeen
Afval scheiden loont.
Afval scheiden loont. (Foto: Pexels.com)

HOLLANDS KROON - De gemeenteraad stemde vorige week donderdagavond in met de afvalstoffenverordening. De raad heeft de geluiden uit de samenleving gehoord over het recycle-tarief. Dit zorgde tijdens de raadsvergadering voor een uitgebreid debat.

Wél maatwerkplan nodig

Hierin gaf de raad onder meer aan moeite te hebben met het tarief voor mensen met kinderen in de luiers en mensen met een medische indicatie die hierdoor meer afval hebben. Het voorstel is uiteindelijk aangenomen met 21 voor en 4 (OHK) tegen. Wel met een harde eis dat het college in de raadsvergadering van 16 december komt met een maatwerkplan voor deze doelgroepen. Als dit niet het geval is heeft het CDA aangegeven met een initiatiefvoorstel te komen om het recycle-tarief ongedaan te maken.

Afval scheiden

Er is een vast tarief voor één of meerpersoons huishoudens. Daar bovenop betaalt men per keer dat de restafvalbak aan de weg wordt gezet of gebruik maakt van de ondergrondse container. Het aantal kilo heeft geen invloed op de hoogte van de rekening. Hoe beter het afval wordt gescheiden hoe minder vaak de restafvalcontainer aan de weg hoeft te worden gezet.

Voorbeeldsom

Het volgende voorbeeld laat zien wat de invoering van het recycle-tarief kan betekenen. In 2021 was het tarief voor allebei de formaten in totaal € 328,44. In 2022 wordt het vaste tarief voor een tweepersoonshuishouden € 270,-. Voor het legen van een grote container van 240 liter betaalt men € 8,- per keer. Voor een kleine container van 140 liter betaalt men € 4,67. Als de grote container elke keer aan de weg staat betaalt men € 48,- meer op jaarbasis dan in 2021. Voor een kleine container betaalt men bij twaalf keer legen € 2,40 minder dan het tarief van 2021. Het uitgebreide bericht hierover lezen? Dat kan via https://bit.ly/3ncVgYG.