Maak de tuin vogelvriendelijk: 5 tips

Duurzaam
Voldoet jouw tuin aan de vogelvoorwaarden?
Voldoet jouw tuin aan de vogelvoorwaarden? (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer: maak de tuin vogelvriendelijk!

Als je een lekker groene tuin hebt (oftewel: een tuin met veel planten, bloemen of een mooie boom), dan trekt dit vogeltjes in alle soorten en maten aan. Denk aan koolmeesjes, roodborstjes, merels, vinkjes en speeuwen. Je tuin hoeft daar absoluut niet groot voor te zijn; een vogeltje bezoekt namelijk ook graag een kleine tuin! 


Vogels zoeken de tuin op voor veiligheid, voedsel én een broedplek. De grote vraag is: voldoet jouw tuin aan alle vogelvoorwaarden? Als je de onderstaande tips volgt, dan zit je goed. 

Vogelvriendelijke tuin: 5 tips

1. Een vogelhuisje is onmisbaar. Plaats dit op een plek met beschutting, want vogeltjes komen niet graag in open ruimtes. Logisch, met al die katten in de buurt!
2. Een ondiepe bak met regenwater is fijn om uit te drinken. Vogeltjes hebben in de winter vaak een tekort aan water. Tip: strooi wat suiker in de waterbak om te voorkomen dat het bevriest. In de zomer kan de waterbak fungeren als een gezellige badplaats.
3. Zorg dat er voldoende bomen, struiken en/of hagen in de tuin aanwezig zijn, waar het diertje zich kan verschuilen.
4. Laat herfstbladeren en takjes liggen. ‘Afval’ uit de natuur fungeert namelijk als bouwmateriaal!
5. Vogelvoer is belangrijk als je de tuin graag vogelvriendelijk wilt maken. Hoe voeder je vogels in de winter, en welk vogeltje eet wat? Dit is handig om te weten. Lees hier de tips van Natuurpunt. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!