Woning De Kuil 27 optimaal duurzaam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

UITGEEST - Huiseigenaren in heel Nederland delen hun ervaring met duurzaamheid en stellen hun woning open voor bezoekers tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route, zaterdag 30 oktober en zaterdag 6 november.

Minder betalen voor energie door duurzaamheid

Ook Uitgeest is van de partij. Dit wel met enige nuance, want tot op heden heeft nog slechts één woningbezitter uit Uitgeest zich aangemeld. Dat is het pand aan De Kuil 27 van Nico Oudendijk en partner Lenie Verver. De Uitgeesters tonen, net als voorgaande jaren, op beide eerdergenoemde dagen wat de mogelijkheden zijn om een huis duurzaam te maken.

Isoleren

Nico Oudendijk: “Natuurlijk zijn zonnepanelen prima. Dat scheelt je gewoon kosten. Maar het belangrijkste is dat een woning goed geïsoleerd is. Daarbij geldt de vraag: ‘Hoe oud is de woning’. Vooral oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd.”

Duec

Het is niet verwonderlijk dat Oudendijk als secretaris verbonden is aan DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie). Hij geeft samen met gelijkgestemden van DUEC regelmatig adviezen aan mensen om duurzamer om te gaan met energie. De woning van het stel is optimaal duurzaam met energielabel A+++. Het huis is aardgas loos; zéér geïsoleerd; plus triple glas; een warmtepomp; 32 zonnepanelen en vloerverwarming. Daarnaast een Tesla powerwall batterij voor opslag en een oplaadpunt voor de Tesla 3 automobiel. Ook een zuinige douche hoort bij de kenmerken van deze houtskeletbouwwoning.

Warmtepomp

Oudendijk loopt naar buiten, waar een warmtepomp de woning verwarmt. “Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Hiervoor gebruikt de pomp stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.”

Op zoek

De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar meer duurzame huizen in Uitgeest en omgeving. Goed geïsoleerde huizen, zonnepanelen, zuinige HR-ketels en gebruik van natuurlijke materialen zijn de trefwoorden. Elke ervaring is bruikbaar om een ander op weg te helpen. Wie ervaring heeft met het duurzamer maken van de woning kan zich aanmelden via website https://duurzamehuizenroute.nl. Op de site is ook te zien welke huizen in Uitgeest of nabije omgeving te bekijken zijn.