Uitgeest en regio: groots, maar kwetsbaar!

Algemeen
Als het vliegverkeer weer volop op gang komt, zal Uitgeest bovenmatig getroffen worden.
Als het vliegverkeer weer volop op gang komt, zal Uitgeest bovenmatig getroffen worden. ((Foto: aangeleverd))

Ingezonden mail

Ingezonden brieven/mails vallen buiten verantwoordelijkheid van de redactie. Deze behoudt zich het recht voor teksten in te korten, te redigeren of niet te plaatsen. Wij maken onderscheid tussen ingezonden brieven en ingezonden artikelen. Aan publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Naam, adres en/of e-mail gegevens moeten bij de redactie bekend zijn.

UITGEEST - “Terecht wordt er de laatste tijd aandacht besteed aan het bloeiende verenigingsleven, de menselijke maat en dorpse schaal van Uitgeest.

Omgeven door groen landschap, meren en vaarten mag deze gemeente zich gelukkig prijzen in de regio’s Kennemerland en Alkmaar. En politiek gezien weet de bevolking zich voorlopig nog gesterkt door de destijds via burgerparticipatie tot stand gekomen ‘Omgevingsvisie Uitgeest 2030’.

Bewonersorganisaties zien een gemeenteraad die hiermee worstelt en helaas onvoldoende door lijkt te hebben dat deze megaluchthaven Schiphol ook diep ingrijpt in de organisatie van ons openbaar bestuur. Dit komt concreet tot uiting in de reorganisaties rond de Metropoolregio Groot-Amsterdam en de straks ondergeschikte deelregio’s buiten de kern Groot-Amsterdam, zoals onze deelregio Alkmaar. Het is namelijk niet de bedoeling dat deze nog aan kunnen sluiten bij de MRA 2.0 en zij mogen dus een tweede viool gaan spelen binnen de kaders van regionale samenwerking.

Maar het bouwwerk van nationale, provinciale en lokale omgevingsvisies dreigt een gammel gevaarte te worden. Dit komt door alle vertraging in de Omgevingswet, de plotselinge komst van nieuwe Landsdelen, Metropoolregio Groot-Amsterdam 2.0 en een Holland Metropool i.o. Het maakt onze gemeente Uitgeest en regio zo kwetsbaar dat wij nu aan de bel trekken. Megaluchthaven Schiphol kan zo niet doorgaan

Tijdelijke vermindering van vliegverkeer als gevolg van de Covid 19 epidemie normaliseerde tot nu toe onze woon- en leefomgeving. Maar als het vliegverkeer weer volop op gang komt, zal Uitgeest bovenmatig getroffen worden. Met als oorzaak een al op de Polderbaan aangebracht hoogfrequent “Next-Gen”-vliegsysteem en de groei ambities van de luchthaven.

Onder het misleidende motto “Samen sterk” worden Provinciale Staten en gemeenteraden verleid om macht en middelen af te staan en aldus gedwongen om via een MRA 2.0 mee te werken aan de realisatie van een “Holland Metropool”* in oprichting. Een door de Koninklijke Schiphol Groep, KLM, LVLN, topbestuurders en marktpartijen uitgedacht toekomstmodel dat onderdeel uitmaakt van de toekomstvisie 2050 van de Koninklijke Schiphol Groep.

Maar leggen wij de onlangs door het Rijk gepresenteerde ‘Kaart Woningbouw’ vol rode bouwcontouren in Noord- Holland - plus alle transitie, klimaat- en duurzaamheids-eisen! - naast deze doordaverende megaluchthavenplannen, dan wordt al snel duidelijk dat dit zo niet door kan gaan.

Inmiddels hebben wij partijen in de Raad van Uitgeest benaderd om gezamenlijk een ‘Motie luchthaven Schiphol’ op te stellen, waarin de verantwoordelijke bestuurders en portefeuillehouders expliciet op hun verplichtingen jegens Uitgeest, de regio en de inwoners aldaar worden gewezen.

Dat betreft dan zowel herstelbeleid bij Schiphol en aanpassingen van het vliegverkeer als het aan de kaak stellen van een aan ons openbaar bestuur opgedrongen ‘Holland Metropool’. Het houdt ook in, dat juridische stappen worden voorbereid voor het geval dat overleg niet tot resultaten mocht leiden.

Op naar een groots, minder kwetsbaar en gezond Uitgeest!”

Kennisnetwerk IMPACT, J. de Jong, coördinator.

Burgerdeskundige luchtvaart en leefomgeving, ir. B. van Marlen.