Directeur is voor paar weken ook kerstbomenverkoper

Algemeen
'Ik merk, net als vorig jaar, dat de mensen al ver voor kerst een boom kopen.'
'Ik merk, net als vorig jaar, dat de mensen al ver voor kerst een boom kopen.' (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Een Uitgeester bindt behoedzaam vijf fraaie kersttakken achter op zijn fiets en groet tijdens het wegrijden nog even vrolijk kerstbomenverkoper Maarten Groot.

Verkoop gaat nu al in hoogste versnelling

Sinds zaterdag is het weer mogelijk om een boom of de eerdergenoemde takken te kopen bij Maarten. Voor de negende maal heeft de jonge Uitgeester zijn handel op het grasveldje aan de Prinses Irenelaan uitgestald. Een paar honderd bomen wachten daar op een nieuwe eigenaar.

Nordmann boom

“Over het algemeen verkoop ik de Nordmann boom. Dat is een kwaliteitskerstboom uit Duitsland. Maar ook de kerstboom met kluit is gewild. Als je geluk hebt, wordt dat na de kerst in de tuin een prachtige den, maar het blijft een gok. Als het lukt kan de boom uitgroeien tot een hoogte van ettelijke meters.”

Gezelligheid

Door alle coronaperikelen hechten de mensen meer aan gezelligheid binnenshuis weet de verkoper. “Ik merk, net als vorig jaar, dat de mensen al ver voor kerst een boom kopen.” Om op de verkooplocatie ook de juiste sfeer te benadrukken en de handen te warmen, staat er op het terrein een vuurkorf. Ooit verkochten de grootouders van Maarten kerstbomen in het dorp, maar die tijd stamt uit een ver verleden. Negen jaar geleden zette kleinzoon Maarten, na de dood van zijn opa, de traditie voort.

Directeur

“Ik vind het gewoon heel leuk werk. In het dagelijks leven ben ik directeur van een serviceafdeling van een Duitse machinefabriek. Ja, wel heel iets anders. Die functie ruil ik een paar weken per jaar voor een deel in om kerstbomen te verkopen.”

De directeur doet dat met verve en geeft met een brede glimlach deskundig advies aan zijn klanten. De dorpelingen weten die sfeer te waarderen zo bleek al deze week. De verkoop loopt ver voor de kerstdagen al gestaag door. Een landelijke trend, want de bomenverkoop lijkt dit jaar alle records te breken.

Woningbouw

Er rest wel een probleem voor Maarten, want één ding is zeker: volgend jaar is er op de huidige stek geen plek meer voor de verkoop. Dan wordt er op het terrein druk gebouwd om woningen te realiseren. “Ik heb de gemeente benaderd en hoop dat ik volgend jaar het grasveld bij de sporthal mag gebruiken, pal hier tegenover.”