Veertig jaar in verhalen met dierenarts Jan Reitsma

Algemeen
Het boek van Jan Reitsma is nu te koop
Het boek van Jan Reitsma is nu te koop (Foto: pr)

MIDDENMEER - Afscheid nemen van zijn beroep kan Jan nog steeds niet. Officieel is de dierenarts met pensioen, maar elke week is hij nog wel bezig met het (zijdelings) uitoefenen van zijn professie. Veertig jaar is Jan Reitsma al verkocht aan dieren, de boeren, en alles wat erbij komt kijken. Zijn memoires als arts heeft Reitsma uitgebracht in een boek. Bij Paardenkliniek Hollands Kroon in Middenmeer  presenteerde Reitsma zijn boek: “Nou je d’r toch zo mooi benne…”

Dus, nou je d’r toch zo mooi benne, beleef als lezer(es) waar gebeurdeverhalen uit bijna veertig jaar praktijk doen als dierenarts. “Lees het wel in het licht van de tijd waarin de verhalen zich afspelen. In die veertig jaar heeft de veterinaire wetenschap zich enorm ontwikkeld en uitgebreid, wat betreft kennis en apparatuur. Vandaag de dag bijvoorbeeld castreren we hengsten op tafel in een operatiekamer met bewakingsapparatuur en inhalatie anesthesie, terwijl ik rond de eeuwwisseling zo’n hengst nog ter plekke in het weiland neerlegde,’’ vertelt de nu in Anna Paulowna gepensioneerde.

“Om herkenning van personen en plaatsen te voorkomen, heb ik alle namen veranderd, zodat niemand zich aangesproken hoef te voelen. Tijdens mijn assistentschap in de Betuwe leerde ik van mijn oude collega en leermeester, dat het vee weliswaar belangrijk was, maar dat de boer met zijn gezin achter die koeien en varkens nog veel belangrijker was. Hij wist dan ook veel van zijn veehouders. Met wie ze getrouwd waren, hoeveel kinderen ze hadden en hoe die het op school deden.”

“De boeren in onze praktijk hebben, eigenlijk door wie ze waren, wat ze deden en wat ze zeiden, de basis gelegd voor dit boekje. Als je net in je eigen praktijk zit, ben je alleen gefocust op het beter maken van de patiënt. Naarmate je meer ervaring hebt, kan je makkelijker een gesprek voeren tijdens je werkzaamheden. Gesprekken die mij als persoon hielpen te groeien.”

Jan Reitsma (1948) groeide op in Enkhuizen en wilde van jongs af aan boer worden. Tijdens zijn middelbare schooltijd kreeg hij de kans om veel op een boerenbedrijf mee te werken, waarna hij zijn aanvankelijke ambitie omboog naar dierenarts. In februari 1974 studeerde hij af aan de Universiteit van Utrecht en ging de volgende dag aan de gang in de Betuwe voor een assistentschap van 4 maanden.

Na een aantal waarnemingen en assistentschappen in den lande, nam hij op 1 januari 1976, samen met zijn vrouw en collega Miek, een bestaande praktijk in Noord Holland over, welke op 1 januari 2000 fuseerde met een buurpraktijk.

Het boek is voor 24 euro verkrijgbaar bij supermarkt Spar in ‘t Zand, Smaakgilde Groenland in het Makado Centrum in Schagen, tegenover de roltrap, Bij VCHN, aan de Doorlaat 6 in Anna Paulowna, VCHN, Hoornse weg 31 te Middenmeer en Paardenkliniek Hollands Kroon, Waardweg 1 te Middenmeer.

Jan Reitsma
Links de eerste klant van gepensioneerd dierenarts, Nico de Haan.
Kleinkinderen Gijs en Kees met hun vader zijn apetrots op hun opa, de dierenarts.